Hvorfor være medlem i Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening (NIL)?
Ragnheidur Björnsdottir Foto: Trond Myran Reksten

Hvorfor være medlem i Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening (NIL)?

Spørsmålet om hvorfor man skal være medlem i NIL blir ofte stilt, både blant nåværende og potensielle medlemmer. Mange uttrykker usikkerhet om hva foreningen faktisk representerer og jobber med, og hvilke fordeler medlemskap gir. Det er tydelig at organisasjonens visjon kan oppleves som uklar for noen. NIL jobber for å fremme medlemmenes faglige interesser og sikre et høyt nivå innen interiørarkitektur og møbeldesign i Norge. Gjennom profilering av fagområdet, politisk påvirkning og samarbeid med andre aktører, arbeider NIL for å bedre medlemmenes rammevilkår og arbeidsbetingelser. Foreningen samler og representerer medlemsmassen og når frem der enkeltstemmer ikke blir hørt.

NILs betydning for profesjonene

NIL ble grunnlagt i 1945, i en tid preget av gjenoppbygging etter andre verdenskrig. Det var et kritisk behov for kompetente fagpersoner innen interiørarkitektur og møbeldesign for å forbedre boligsituasjonen og utvikle funksjonelle arbeidslokaler. Organisasjonens hovedmål den gang var å fremme gjenreising og sosialt ansvar gjennom bedre disponering av boarealer.

Siden den gang har NIL kontinuerlig arbeidet for å ivareta medlemmenes faglige og juridiske interesser. Den kollektive styrken av en faginteresseorganisasjon har vært avgjørende for å samle kompetanse, dele ressurser og gi medlemmene en sterkere stemme. I tillegg til foreningens og de tillitsvalgtes innsats, har enkeltpersoner gjennom årene stått på barrikadene og tatt posisjoner i yrkessammenheng. Sammen har disse to innsatsområdene flyttet posisjonen til profesjonen.

Gjennom politisk påvirkning og samarbeid med offentlige instanser har NIL hevet profesjonens status og synliggjort verdien av interiørarkitektur og møbeldesign. Dette arbeidet er fortsatt relevant i møte med nye utfordringer i en stadig mer kompleks verden.

Profesjonens innflytelse i samfunnet

Siden etableringen har profesjonens innflytelse endret seg betydelig. Medlemmene har gått fra å arbeide primært med innredning i private boliger til å ta ansvar for interiørarkitektur i offentlige bygg og større, komplekse prosjekter. Dette har skapt et behov for å tilpasse rammebetingelsene for faget. En faginteresseorganisasjon som NIL er derfor essensiell for å sikre gode betingelser for interiørarkitekter og møbeldesignere, slik at vi kan tilpasse oss fremtidens utfordringer.

NILs profesjonskomite arbeider aktivt med å påvirke utviklingen av lover og forskrifter som berører faget, mens konkurransekomiteen arbeider for at interiørarkitektur og møbeldesign anarkjennes som egne fagområder. Gjennom målrettede innspill til kommuner og offentlige oppdragsgivere sikrer vi at fagene blir inkludert i konkurranseutlysninger, noe som er avgjørende for at medlemmene skal få den posisjonen og de rammevilkårene de fortjener.

NIL er en aktiv deltaker i det felles arkitekturpolitiske nettverket sammen med NAL, NLA, Arkitektbedriftene og Afag, der DogA fungerer som sekretariat. En samlet stemme fra det arkitektfaglige miljøet gir større innflytelse på politiske beslutninger som berører arkitekturfagene, og NIL arbeider for å fremme saker som er viktige for våre medlemmer i dette nettverket.

Utdanningens betydning

Utdanning er kritisk for fagets utvikling, og et høyt kvalitetsnivå hever profesjonens status og anerkjennelse. NILs utdanningskomité arbeider for å opprettholde et høyt akademisk nivå innen interiørarkitektur og møbeldesign, og å sikre kvaliteten blant utøvende fagpersoner i Norge. Gjennom samarbeid med utdanningsinstitusjoner og oppfølging av krav fra European Council of Interior Architects (ECIA) bidrar komiteen til å utvikle profesjonen i takt med fremtidige utfordringer.

Fremtidens fagideelle organisasjon

I en tid der klima- og miljøhensyn blir stadig mer presserende, er NILs rolle som faginteresseorganisasjon mer relevant enn noen gang. NIL har iverksatt flere initiativer, inkludert et samarbeid med Nr. 17 - bærekraftsnettverket for interiørarkitektur. I denne forbindelse er det nedsatt en arbeidsgruppe for å utarbeide en bransjepraksis for beregning av klimabelastning av inventar, noe som vil muliggjøre sammenligning av prosjekter. NIL er også invitert inn i et interregionalt FOU-prosjekt mellom Norge og Sverige, ”Fra tre til stol” med mål om å involere hele verdikjeden i omlegging mot en grønnere og mer miljøvennlig praksis.

NILs deltagelse i samfunnsdebatten og innspill til myndighetene sikrer at bærekraftig praksis integreres i regelverket. Sammen med Nr.17 skal NIL gi innspill til regjeringen om bærekraftsarbeidet i Norge. Vårt hovedbudskap er at interiør og inventar må inkluderes i byggenes klimaregnskap. For å møte fremtidens utfordringer er det avgjørende at vi står samlet som en fagideell organisasjon. Sammen kan vi styrke vår innflytelse og sørge for at bærekraft blir en integrert del av interiørarkitektur og møbeldesign.

Hvordan står vi i forhold til Europa?

NIL er medlem av European Council of Interior Architects (ECIA), som arbeider for etablering av felles standarder for utdanning og profesjonsutøvelse innen interiørarkitektur i Europa. En nylig studie fra ECIA kartlegger profesjonens posisjon i ulike europeiske land, og viser at høyere grad av regulering korrelerer med høyere nivå av profesjonalisering. Land med etablerte faginteresseorganisasjoner, som har arbeidet aktivt opp mot myndighetene, har en sterkere profesjon. I Norge har NILs snart 80-årige innsats styrket vår posisjon og våre rammevilkår.

Hvor ville profesjonen vært uten NIL?

Spørsmålet er hvor vi ville vært uten NIL. Tanken alene gir et klart bilde av hvor mye vi har å takke organisasjonen for vår sterke posisjon i Norge i dag. Aktiviteten drives i stor grad av engasjerte frivillige som bidrar i styret, lokalgruppene og komiteene. Deres innsats er uvurderlig for alle våre medlemmer og for profesjonen som helhet.

For at NIL skal kunne vokse og utvikle seg, er det avgjørende at medlemmene engasjerer seg. Vi må fortsette arbeidet opp mot myndighetene for å styrke vår posisjon og påvirke beslutninger som berører profesjonen. Jo flere vi er, desto større gjennomslagskraft får vi. Sammen kan vi sikre at interiørarkitektur og møbeldesign får den anerkjennelsen og innflytelsen som fortjent i samfunnsutviklingen. Nettopp derfor er det viktig å være medlem i NIL!

Ragnheidur Björnsdottir

President i NIL