Tjenester for hverdagslivet
Interiørarkitekter spiller en sentral rolle i å planlegge og utforme fysiske omgivelser som har en direkte innvirkning på folkehelsen. Ved å skape trygge, inkluderende og innbydende rom, bidrar vi til å fremme trivsel og redusere stress. Ved å tilrettelegge for et miljø som møter både fysiske og emosjonelle behov, kan vi bidra til å motvirke ensomhet og forebygge utenforskap.
- Skape trygge og inkluderende rom
Interiørarkitekter jobber med interiørløsninger i bygg der vi alle ferdes i hverdagen: Arbeidsplasser, skoler, barnehager, sykehus, sykehjem, bibliotek og kulturhus. Interiørarkitekter er viktige i utviklingen av rom som gjør at folk føler seg trygge, enten de er tilrettelagt for hverdagslige aktiviteter eller situasjoner der vi som menneske er spesielt sårbare. Trygge rom kan være med på å redusere angst, fremme helse og bidra til følelsen av velvære.
I skoler og barnehager kan interiørarkitekten utforme rom som stimulerer læring, lek og sosial interaksjon samtidig som barnas sikkerhet og behov for hvile ivaretas. På sykehus og sykehjem handler det om å skape rom som både støtter pasientenes helbredelsesprosess og gir et komfortabelt miljø for ansatte, med god logistikk, tilgjengelighet og estetikk.
- Forebygge ensomhet og fremme sosial interaksjon
Interiørarkitekters tilrettelegging av rom og arealer i bygg der mange ferdes spiller en viktig rolle i å motvirke ensomhet og forebygge utenforskap. Ved å skape fleksible og åpne rom som oppfordrer til sosial interaksjon og skaper synlighet, kan interiørarkitekter bidra til å knytte bånd mellom mennesker. Dette kan for eksempel være rom og soner for fellesaktiviteter, samtaler eller møtesteder som fremmer et fellesskap.
Offentlige bygg skal i hht. lovverket være tilgjengelige for alle, uavhengig av alder, funksjonsevne eller andre faktorer. Interiørarkitektene bidrar med å designe løsninger som sikrer universell utforming og tilgjengelighet for personer med nedsatt funksjonsevne.
- Materialer for helse og bærekraft
Valg av materialer i bygg har betydning for innendørs luftkvalitet, akustikk, og risiko for allergier eller andre helseplager, og kan også påvirke den psykiske helsen. Interiørarkitekter har spesialkompetanse innen materialer som ikke bare er estetisk tiltalende, men som også er helsevennlige, bærekraftige og ergonomiske.
For eksempel kan vi velge naturlige, ikke-giftige materialer som bidrar til et bedre innendørs klima, eller bruke akustiske materialer som reduserer støy og gir et roligere miljø. Riktig materialvalg som har en beroligende og estetisk tiltalende effekt kan bidra til bedre trivsel i bygg og påvirke den psykiske helsen i positiv retning.