Hvordan står det til med aktualiseringen av NIL? Oppdatering fra styret i NIL.
Styret i NIL 2024-2025. Fra venstre: Karen Naalsund, Ragnheidur Björnsdottir, Susanne Notøy, Kaja Kosonen Geiran, Amanda Ivarsøy Kovacs. Kristine Aassved Storeide var ikke tilstede da bildet ble tatt.

Hvordan står det til med aktualiseringen av NIL? Oppdatering fra styret i NIL.

Diskusjonen om Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforenings (NIL) relevans og evne til å følge med i tiden har pågått en stund. I 2022 ble det nedsatt en arbeidsgruppe for å gjennomføre en internevaluering av foreningen. Målet var å kartlegge hva som skal til for at NIL kan være en attraktiv organisasjon både for dagens og morgendagens medlemmer. I desember samme år overleverte arbeidsgruppen en rapport til styret som inneholdt konkrete tiltak for å tiltrekke interiørarkitekter og møbeldesignere som velger å stå utenfor organisasjonen.

 

Hovedbudskapet i rapporten var tydelig – for at NIL skal favne flere, må styret utvikle en organisasjonskultur som appellerer mer til yngre målgrupper. Arbeidsgruppen påpekte at foreningen trenger en velfungerende og tydelig visjon for å vise verdien av å tilhøre NIL som en fagideell organisasjon. Styret må også sørge for å informere om hvordan de jobber mot denne visjonen på en god måte. Vi i styret ønsker å gi dere en oppdatering på hvordan arbeidet med å aktualisere NIL går, og hvilke tiltak vi har prioritert for å gjøre NIL til en attraktiv organisasjon for både nåværende og fremtidige medlemmer.

Konkrete og gjennomførbare tiltak for å realisere ønsket endring

Rapporten fra arbeidsgruppen har vært med på å danne grunnlaget for NILs strategi og handlingsplan for 2023 til 2026. For å realisere ønsket endring har styret jobbet målrettet med å omsette de ambisiøse målene i strategien til konkrete og gjennomførbare tiltak. Vi har implementert endringer i organisasjonens struktur og prosesser for å kunne iverksette foreslåtte tiltak og endringsprosesser. Styret har vektlagt å sikre at alle deler av organisasjonen jobber mot de samme målene, og samarbeidet tett med komiteer og lokalgrupper for å sørge for at aktivitetene er i tråd med strategien.

Faglig utvikling og økt synlighet er essensielt for at NIL skal være representativ for fagutøverne. Rapporten fra 2022 viste at medlemmene ønsker en sterk organisasjon med økt fokus på posisjonering og styrking av interiørarkitekturfaget i alle sektorer. På bakgrunn av det har styret initiert opprettelsen av en fagkomité som skal bidra til å styrke faglig utvikling og synliggjøring av vårt fag. Komitémedlemmene er nå på plass, og komiteen vil holde sitt oppstartsmøte innen kort tid. Styret ser frem til å følge det spennende arbeidet komiteen vil utføre for å skape arenaer for kunnskapsoverføring og faglig debatt.

I tillegg jobber styret med å kartlegge medlemmenes behov for faglig oppdatering. Denne kartleggingen vil danne grunnlaget for NILs videre strategi for etter- og videreutdanningskurs, slik at vi kan tilby relevant og nyttig kompetanseheving for våre medlemmer. Vi ønsker å sikre at våre tilbud møter medlemmers forventninger og behov, slik at vi sammen kan utvikle fagmiljøet og styrke vår posisjon i samfunnet.

NILs fremtidige satsningsområder og utviklingsprosjekt

NILs politiske påvirkningsarbeid er i kontinuerlig utvikling, og styret jobber målrettet for å sikre at interiørarkitekter og møbeldesignere får økt innflytelse på beslutninger som påvirker deres fagfelt. NIL deltar aktivt i det Arkitekturpolitiske nettverket og arbeider for å påvirke utviklingen av lover og standarder som berører bransjen. For å gjøre arbeidet mer fokusert og konsistent, jobber styret nå med å definere NILs politiske satsningsområder fremover. Sentrale temaer i denne satsningen vil være; bidra til god folkehelse, forvalte offentlige midler på best mulig måte og bidra til det grønne skiftet i byggebransjen.  

NIL har iverksatt flere initiativer, blant annet et samarbeid med Nr. 17 - bærekraftsnettverket for interiørarkitektur. I denne sammenhengen er det opprettet en arbeidsgruppe for å utvikle bransjepraksis for beregning av klimabelastning av inventar, noe som vil legge til rette for sammenligning av prosjekter. Videre er NIL invitert til å delta i et interregionalt FOU-prosjekt mellom Norge og Sverige, kalt "Fra tre til stol", med mål om å involvere hele verdikjeden i overgangen til en grønnere og mer sirkulær praksis. NIL har invitert Nr.17 inn i dette samarbeidet.

Lokalgrupper og faglig fellesskap

I 2022 konkluderte arbeidsgruppen med at nøkkelen til medlemsinteresse er faglige arrangementer. For å sikre relevante aktiviteter over hele landet har styret fokusert på å styrke samarbeidet mellom lokalgruppene, og mellom lokalgruppene og NIL sentralt. I dette samarbeidsforumet har man lagt vekt på å tilby medlemsrettede arrangementer med faglig tyngde, samt aktiviteter som appellerer til studenter og yngre medlemmer. Aktivitetene i lokalgruppene gir medlemmene både faglig påfyll og sosialt fellesskap, samtidig som de gir NIL verdifull innsikt i faget i ulike deler av landet. Det er derfor gledelig å se en økning i aktivitetsnivået blant lokalgruppene.

NIL jobber nå aktivt med å gjenopprette Møbelgruppen, som har vært en viktig arena for faglig utveksling blant møbeldesignere. Den gjenopprettede Møbelgruppen skal bidra til å fremme innovasjon, dele kunnskap og styrke møbeldesignens posisjon. Dette er en del av NILs satsing på faglig utvikling og økt synlighet, og vil gi møbeldesignere en sterkere stemme både innenfor organisasjonen og i det offentlige rom.

Viktig med en mer målrettet kommunikasjon

Arbeidsgruppen understrekte i 2022 at NIL allerede utretter mye av det som ble påpekt i rapporten og at endringene som må gjøres handler først og fremst om å kommunisere bedre utad. Administrasjonen og styret har siden den tid hatt stort fokus på å styrke NILs synlighet, blant annet på sosiale medier. Som en del av dette arbeidet er det utviklet en forenklet kommunikasjonsstrategi for NIL, med mål om å sikre at informasjon og nyheter når medlemmene, samarbeidspartnerne og bransjen på en effektiv og engasjerende måte.

Et sentralt tiltak i denne satsingen er lanseringen av en ny nettside, som vil gjøre informasjon mer tilgjengelig og synliggjøre interiørarkitektenes og møbeldesignernes kompetanse på en moderne og brukervennlig måte. Den tekniske utviklingen av nettsiden har tatt lengre tid enn forventet, men styret håper å lansere den i begynnelsen av neste år. I tillegg planlegger styret å utvikle en ny grafisk profil for NIL, som skal styrke vår visuelle identitet og sikre en mer konsistent og profesjonell fremstilling – både digitalt og i andre medier. Med en mer målrettet kommunikasjon og profesjonell fremstilling håper vi å nå ut til flere målgrupper og tydelig formidle det viktige arbeidet som gjøres i foreningen.

Vi har mye å glede oss til neste år

I 2025 feirer NIL sitt 80-årsjubileum, en milepæl som markerer åtte tiår med engasjement og utvikling innen interiørarkitektur. Organisasjonen ser frem til å feire denne viktige begivenheten med et variert og spennende program som både hyller foreningens rike historie og retter fokus mot fremtidens utfordringer. Et høydepunkt i jubileumsåret vil være at det endelig avholdes et fysisk landsmøte igjen for å markere og feire foreningens 80 år. Dette arrangementet vil ikke bare være en feiring, men også en anledning til å samle medlemmene, dele erfaringer og diskutere veien videre for faget.

Den 24. april avholder European Council of Interior Architects (ECIA) i samarbeid med Høyskolen Kristiania en hybrid konferanse i Oslo. Denne konferansen samler fagutøvere, akademikere og studenter fra hele Europa for å diskutere aktuell forskning innen interiørarkitektur og design. Forskning er essensielt for at fagfeltet skal forbli relevant og dynamisk. Styret anbefaler alle å delta, da arrangementet gir en unik mulighet til kunnskapsutveksling, nettverksbygging og inspirasjon fra innovative perspektiver.

NIL skal delta på Oslo arkitekturtriennale 2025, hvor temaet er "Hva hvis naturen kommer først?" Dette er et spennende tema for vårt fag, da det utfordrer oss til å revudere hvordan vi integrerer naturen i interiørarkitektur og design. Deltakelsen gir oss en plattform for å engasjere oss i viktige samtaler om bærekraft og miljøvennlig praksis. NIL vil bidra med arrangementer og aktiviteter som setter interiørarkitektur og møbeldesign på agendaen.

Et annet arrangement vi ser frem til er Arendalsuka 2025. Som i tidligere år planlegger NIL å samarbeide med det arkitekturpolitiske nettverket om et felles arrangement. Dette samarbeidet gir oss en utmerket mulighet til å styrke vår stemme og engasjere oss i debatter og dialoger om viktige samfunnsrelevante tema.  

Entusiasme, engasjement og samhold i hele organisasjonen

Gode endringsprosesser er essensielle både på kort og lang sikt. Vi har mye å se frem til, og det er viktig at alle involverer seg for å skape entusiasme, engasjement og samhold i hele organisasjonen. Sammen kan vi styrke NILs posisjon og sikre at vi fortsetter å utvikle oss i tråd med samfunnets behov og forventninger. La oss samarbeide slik at NIL fortsetter å være en attraktiv organisasjon for både nåværende og fremtige medlemmer.

 

Hilsen

President Ragnheidur Björnsdottir på vegne av styret i NIL