Nr.17 Bærekraftsnettverk for interiørarkitektur (Nr.17) og Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening (NIL) har inngått formell samarbeidsavtale
Fra venstre: Kaja Kosonen Geiran, Ragnheidur Björnsdottir, Kirsti Svenning, Mona Lise Lien, Myrna Becker. Thea Røhrt var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto: NIL

Nr.17 Bærekraftsnettverk for interiørarkitektur (Nr.17) og Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening (NIL) har inngått formell samarbeidsavtale

15. oktober 2024 signerte partene en avtale for å formalisere samarbeidet som har pågått siden Nr. 17s spede begynnelse.

Med avtalen er vi en naturlig enhet i samarbeidet for å snu bransjen nedenfra i omleggingen av bransjen mot et grønt skifte og ovenfra ved å påvirke myndighetene til å endre lover og regler.

Om partene

Nr. 17 består av ansvarsbevisste utøvere innen profesjonen som ser nødvendigheten av at bransjen selv tar ansvar for å snu bransjen ved å dele kunnskap. Det er nødvendig med en bevisstgjøring og kompetanseheving i profesjonen om å ta ansvar, siden løst og fast inventar samt innvendige bygningselementer ofte ikke inngår i klimaregnskap i bygg.

NIL representerer interiørarkitekter og møbeldesignere med masterkompetanse og er profesjonens talerør utad – og er blant annet høringsinstans for myndighetene. NIL samarbeider tett med de andre arkitektorganisasjonene blant annet med arkitekturpolitisk plattform. Foreningen når frem der enkeltstemmer ikke blir hørt.
 

Bakgrunn

Nr. 17 ble etablert i 2021 og avholdt sitt første arrangement i november i Oslo samme år. Siden da har Nr. 17 jobbet jevnt og trutt med rundt 3 arrangementer i året i hovedstaden. I januar 2023 ble Nr. 17 etablert i Bergen og første arrangement gjennomført der. I forbindelse med et fellesarrangement på Arendalsuka i 2023 ble Nr. 17 Sør stiftet, og de har i likhet med bergenserne omkring to arrangementer i året.    

NIL, som ble etablert i 1945, har fra første stund støttet Nr. 17 i det gode arbeidet som gjøres gjennom å bidra med økonomiske midler, spre informasjon i alle kanaler og generelt med positiv oppbakking.

I februar 2024 ble Nr. 17 registrert som forening i Brønnøysundregistrene med det formelle navnet: Nr.17 Bærekraftsnettverk for interiørarkitektur.

Nr. 17 gjennomførte sitt første formelle årsmøte 23. september 2024. Styreform er nå vedtatt, og det er gitt fullmakter til styret i forbindelse med å representere foreningen, blant annet å inngå samarbeidsavtale med NIL.

Samarbeid som pågår

Arbeidsgruppen som jobber med et nasjonalt klassifiseringssystem for brukte møbler og inventar består av medlemmer både fra Nr. 17 og NIL.

NIL har invitert Nr. 17 inn i to overordnede prosjekter:

- Et interregionalt FOU-prosjekt med Sverige og Norge, «Fra tre til stol», hvor hele verdikjeden skal involveres.

- Et forsknings-/bokprosjekt som en finsk forsker, Riikka Manninen, jobber med sustainability themes in built environment projects. I fysisk møte med Nr. 17 og NIL delte hun informasjon fra arbeidet i Finland, Estland, Sverige og Danmark.

Etter møtet fikk vi tilsendt en CO2-kalkulator som den finske «Grønn Byggallianse» har utviklet for møbler og inventar. Denne er spredd videre til Grønn Byggallianse, og vi håper på et felles prosjekt for å få den oversatt og tilpasset norske forhold.   
 

Nr. 17 har invitert NIL inn i:
- Samarbeid med Construction City Cluster (CCC)

Vi har sammen sendt inn en søknad til Innovasjon Norge til ordningen sirkulære verdikjeder, som vi dessverre fikk avslag på. Vi har et felles mål om å utarbeide en bransjepraksis på klimaavtrykk av møbler. Til tross for avslaget om midler fortsetter arbeidet, og vi planlegger rundebord med ulike aktører før nyttår og en større åpen workshop for bransjen til vinteren.

Mulige samarbeidsområder fremover, listen er ikke utfyllende og kan utvides

-Felles mål om å utarbeide en bransjepraksis på klimaavtrykk av møbler
-Felles politisk påvirkningsarbeid, felles innspill og høringsinnspill
-Evt. rundebordsamtaler/kollokvier når det er kapasitet

-Sjekke ut muligheter for å søke klyngemidler
-Arrangere felles seminarer og workshops i samarbeid med lokalgruppene i NIL
-Felles arrangement under Arendalsuka

-Mulighet for å gjennomføre spørreundersøkelser blant NIL-medlemmer
-Mulighet for å komme med tekster til NILs nettsider og sosiale medier

Kontaktpersoner for avtalen

For Nr. 17: Kirsti Svenning, arbeidende styreleder/koordinator. kirsti@virvle
For NIL: Mona Lise Lien, daglig leder. mona.lise.lien@nil.no