Æresmedlem i NIL, Peter Opsvik har gått ut av tiden
Peter Opsvik Foto: Michelle Arcile

Æresmedlem i NIL, Peter Opsvik har gått ut av tiden

Peter Opsvik døde 30. september, 85 år gammel.
En bauta innen møbeldesign har avsluttet sin karriere. Han var en av landets fremste formgivere og har sin selvfølgelige plass i norsk designhistorie.

Våre tanker går til Peter Opsviks etterlatte. Vi lyser fred over hans minne.

I 2020 ble Peter Opsvik tildelt æresmedlemskap i NIL for sin banebrytende virksomhet som har ført med seg nasjonal og internasjonal anerkjennelse for norsk møbeldesign og industridesign.

Peter Opsviks virksomhet var nyskapende innenfor møbeldesign- og industridesignfagene. Han søkte alternative løsninger og prinsipper for hvordan å sitte og ikke minst hvordan å kombinere sitting med bevegelse. Opsvik hadde sitt store gjennombrudd som designer med stolen som tillater alle – fra barn til voksne – å sitte i riktig bordhøyde etter hvert som man vokser. Tripp Trapp-stolen var helt nytenkende da den ble lansert i 1972 og er i dag blitt en klassiker som er solgt i over 12 millioner eksemplarer i mer enn 50 land. Peter Opsvik var en allsidig og nyskapende formgiver, først og fremst av gjennomtenkte, ergonomiske sittemøbler, men også av originale kunstobjekter.

Samfunnsengasjement har også preget Opsviks arbeid. Sammen med Norsk Form initierte han i 2001 programmet Design uten grenser der målsettingen har vært å utvikle produkter for og med utviklingsland. Blant programmets viktigste samarbeidspartnere er Makerere University i Uganda, UNICEF, Verdens Matvareprogram, Norad og Fredskorpset.

Peter Opsvik har gjennom årene blitt tildelt mange priser og utmerkelser for sitt virke, herunder Jacob-prisen (1986 og 2012), Norsk Designråds Klassikerpris for Tripp Trapp (1995), Nordiska designpriset (2007) og Anders Jahres kulturpris (2008). Han ble utnevnt til æresdoktor ved Universitetet i Bergen i 2017.

 

På vegne av Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening (NIL)
Mona Lise Lien
daglig leder

____

Les mer om Peter Opsviks liv og virke:
Store Norske Leksikon om Peter Opsvik, lenke
Norsk biografisk leksikon om Peter Opsvik, lenke
Norsk kunstnerleksikon om Peter Opsvik, lenke