NIL mener: Digital fremtid
Arkitektnytt nr. 11/2022
NAL har lenge arbeidet med en modernisering av våre felles tidsskrifter, Arkitektur N og Arkitektnytt. Gaute Brochmann presenterte nylig den godt gjennomarbeidede skissen gor utviklingssprosjektet for sentralstyret i NIL. Lansering av endringene er planlagt op begynnelsen av nyåret.
NIL mener: Hvorfor er det viktig at det utdannes flere interiørarkitekter med masterkompetanse?
Arkitektnytt nr. 10/2022
Min tilnærming til problemstillingen er nok preget av min korte erfaring som yrkesutøver og jeg fokuserer i hovedsak på mine refleksjoner under studietiden og mitt første møte med arbeidslivet.
NIL mener: Fargepsykologi – fakta, meninger og synsing
Arkitektnytt nr. 9/2022
Det bygde miljøet blir igjen mer fargerikt. Dette er en gledelig fremgang som vårt fag spiller en sentral rolle i. Men med fargelegging av rom og miljøer ser og hører man stadig uttalelser om hvordan fargene påvirker oss. At vi blir rolig av blått og sint av rødt, at blått og lilla er en god farge på soverom, fordi det bedrer søvnen, men at vi må styre unna energirike farger som gult og oransje. Men så finner man oversikter som hevder noe annet. Forskning på hvordan fargene påvirker mennesker, er mangfoldig, men tvetydig. Det er underlig hvordan enkelte uttaler seg om «fakta» som ikke kan støttes av positivistisk forskning.
NIL mener: Det må skje en endring av kreditering for fremtiden!
Arkitektnytt nr. 08/2022
Mange av oss har sikkert kjent på følelsen av å bli stående på sidelinjen i prosjektsammenheng. Det er ikke en god følelse når man vet at det har vært et tverrfaglig samarbeid for å komme frem til det endelige sluttresultatet.
NIL mener: Forberedt for arbeidslivet?
Arkitektnytt nr. 07/2022
Arbeidsmarkedssituasjonen i Norge ligger på europatoppen. Vi har lav arbeidsledighet og gjennomgående høyt kvalifisert arbeidskraft. Blant dem med høyere utdanning i Norge ser vi også at «de fleste får gode og relevante jobber og i stor grad har et kompetansenivå som tilsvarer arbeidsgivernes forventninger» (Kunnskapsdepartementet, 2020).
NIL mener: Hold av dagen lørdag 24. september!
Arkitektnytt nr. 06/2022
Årets fagdag avholdes som del av Oslo arkitekturtriennale (OAT) som i år har temaet «Oppdrag nabolag», og undertittel «(Re)former for fellesskap». Triennalens åpningsdager er 21. til 25. september, og NILs fagdag planlegges lørdag 24. september. Vi tyvstarter også med befaring, fagdebatt og sosialt treff fredag 23. september.
NIL mener: Wanted: Møbeldesigner
Arkitektnytt nr. 05/2022
Innovative og skreddersydde løsninger er som regel nøkkelen til et vellykket resultat i prosjekter. Ikke bare i store prosjekter, men også i de små. Bak prosjekter med innovative og skreddersydde løsninger ligger det som regel gjennomarbeidede prosesser hvor tverrfaglig samarbeid har vært en forutsetning. Dette innebærer at ulike faggrupper sitter tett på hverandre, med brukeren i høysetet under prosjekteringsfasene - og sammen finner man løsninger etter behov og funksjon.
NIL mener: Norske møbler i offentlige bygg
Arkitektnytt nr. 04/2022
Norske møbler og designere har oppnådd anerkjennelse nasjonalt og internasjonalt de siste årene. En ny generasjon flinke designere har utviklet vakre og brukbare produkter i samarbeid med både godt etablerte, og nye norske produsenter. Det er også satt i produksjon modeller fra tidligere gullalder i norsk møbelindustri.
Likevel kjøpes det ikke nok norske møbler til offentlige prosjekter. Hva kommer det av og i hvilken grad kan interiørarkitektene påvirke dette?
NIL mener: Et tettere samarbeid
Arkitektnytt nr. 03/2022
Koblingen mellom møbeldesigner og interiørarkitekt var tettere på 50- og 60-tallet enn den er i dag. Dessverre. Det fantes signalprosjekter der begge yrkesgrupper bidro til å formgi unike interiører med spesialdesignede, stedspesifikke møbler, interiører og møbler som står seg den dag i dag. Det lå stolthet i å uttrykke en egen (norsk) identitet samtidig som man bidro til lokal og nasjonal verdiskaping - eller sagt på en annen måte, arbeidsplasser og industri.
NIL mener: Resirkulering også av arbeidsprosessen vår?
Arkitektnytt nr. 02/2022
Bærekraft – ombruk – gjenbruk, ja, vi interiørarkitekter vil og skal ta et stort ansvar fremover. Det er flere gode gründere i gang med å lage portaler og tjenester som gjør det mulig.
Men akkurat nå har jeg en case hvor dette viser seg utfordrende, og jeg tror ikke jeg er alene.