NIL-profil august 2013: Petter Giske
Petter Giske driver arkitektkontor i Stavanger og mener byen trenger en arkitekt- og interiørarkitektutdannelse. Han er selv utdannet interiørarkitekt ved Kunst- og håndverksskolen i Bergen men har hovedsakelig jobbet som arkitekt siden han tok diplom i 1976. Han er opptatt av tverrfaglig samarbeid med bygningsingeniører og andre tekniske konsulenter og driver det han kaller et «arkitektverksted» med tre ansatte. Petter representerer Rogalandsgruppen som varamedlem i NILs styre.
Hva slags prosjekt jobber du med nå?
Vi har spennende tider akkurat nå. Vi jobber med en honorert konkurranse om et 12 000 m2 stort kontor- og industribygg for et selskap innen oljebransjen. Vi ble invitert til å delta sammen med andre arkitektkontorer og nå er vi ett av to kontorer igjen. Arkitektbransjen har gode tider i Stavanger og vi jobber lange dager.
Hvilke sider av faget setter du mest pris på å jobbe med?
Jeg liker selve arbeidsprosessen inn mot de ulike faggruppene. Vi deler kontor med 20 sivilingeniører og har tett samarbeid om prosjekter. Vi jobber hovedsakelig med kontor- og industribygg i betongelementer, men har også noen boligprosjekter og eneboliger.
Jeg har helt fra jeg var ferdig med studiene jobbet mer som arkitekt enn interiørarkitekt. Jeg søkte jobb hos Brandsberg-Dahls arkitekter i Stavanger, men de hadde nok interiørarkitekter og trengte heller en arkitekt.
Har noen internasjonale prosjekter eller produkter inspirert deg i ditt faglige virke?
Jeg lar meg inspirere av kulturen i landene jeg reiser til. Kina er fascinerende. Et land i rivende utvikling med store kontraster mellom det nye og det gamle. I den grad arkitektvirksomhet kan kalles et produkt lar jeg meg inspirere av Snøhetta og deres fantastiske prosjekter. Det er helt topp at norske arkitektkontorer har nådd så langt i verdenssammenheng.
Når du tenker tilbake – hva burde det vært mer av i utdanningen din?
Jeg vet ikke om jeg savner noe, men jeg er opptatt av at vi som fagutøvere må forsøke å beholde iveren og idealismen fra studenttiden i en hverdag som preges av tøffe økonomiske rammer.
Har du mye kontakt med fagmiljøet?
Vi skulle hatt en interiørarkitekt- og arkitektutdanning i Stavanger. Det ville styrke fagmiljøet. Det er et godt grunnlag for arkitektvirksomhet her. Rogalandsområdet er pengesterkt og i kontinuerlig vekst. Rogalandsgruppen av NIL er dessverre ikke så aktive nå for tiden. Jeg tror alle er så travelt opptatt med arbeid at de ikke har mulighet til å prioritere NIL-aktiviteter.
Hvilket av prosjektene du har lagt inn i NIL-basen er du mest stolt av?
En enebolig som også er blitt presentert i Stavanger Aftenblad. Eneboligen er bygget av betongelementer og oppdragsgiveren er så fornøyd med sin nye bolig at de ikke lenger ser behov for å reise på hytta.
Hva er din yndlingsduppeditt?
Jeg har en drøm om en gang å skaffe meg en rød Jaguar E-type og det skal selvfølgelig være en kabriolet.