NIL-profil: Stine Aas

Arkitektnytt nr. 03/2017

Møbeldesigner MNIL Stine Aas søkte om NIL-stipend og fikk tilsagn om støtte til å stille ut på Salone Satellite 2017.

Arbeidssted: Stine Aas Design, i etableringsfasen
Utdanning: Kunst- og designhøgskolen i Bergen (KHiB)

 

Salone Satellite er en del av Salone Internazionale del Mobile og har som formål å bringe sammen de mest lovende unge designerne fra hele verden med de viktigste aktørene i designbransjen.

Dette blir andre gangen Stine Aas stiller ut på Salone Satellite. Når man blir antatt til å stille ut, får man automatisk stille ut tre ganger. Vi ser med spenning frem til å følge Stine Aas’ videre karriere.


Hva slags prosjekt jobber du med nå?

Det jeg jobber med som er mest spennende akkurat nå, er flere nye produkter jeg skal stille ut på Salone Satellite 2017. Blant annet jobber jeg med å lage mine egne tekstiler, noe som er helt nytt for meg. Det har vært utfordrende og kjempegøy å lære om konstruksjon av tekstiler. Om ikke lenge drar jeg til Innvik for å veve ut det jeg har jobbet med, hos Innvik Sellgren på en industriell vev.

Hvilke sider ved faget setter du mest pris på å jobbe med?

Jeg setter pris på at faget er så åpent, at jeg hele tiden finner nye produktkategorier jeg ønsker å jobbe med, og at prosessen ofte krever at jeg lærer meg nye ting. Jeg elsker formgivingsfasen i alle prosjekter og blir veldig inspirert av å jobbe fysisk. Det å få ideer ut i fysisk form genererer ofte nye ideer og ny inspirasjon.

Har noen internasjonale/nasjonale prosjekter eller produkter inspirert deg i ditt faglige virke?

Det er så mange prosjekter jeg blir inspirert av! Stablestolen Konrad for eksempel, tegnet av Anderssen & Voll for italienske Lapalma, «oppdaget» jeg i fjor. Den er rar og enkel, og den funker! Generelt blir jeg inspirert av slike produkter som ikke ser ut som alt annet og som har en tydelig karakter.



Detalj stolen Oki. Foto: Johanne Karlsrud

Har du et spesielt forhold til norske produkter? 

Jeg prøver alltid å bruke norske produkter og bedrifter om jeg kan. Jeg var nettopp på Hardanger Fartøyværnsenter for å lage tau til et prosjekt. Der har de den eneste reperbanen i Norge som fremdeles er i bruk, og de to repslagerene som jobber der har så utrolig mye kunnskap om det de driver med. Vi laget tau i ullgarn og det fikk en helt annen kvalitet enn det de vanligvis lager. Som designere kan vi synligjøre de ressursene som fremdeles finnes i Norge ved å samarbeide med slike folk.

Når du tenker tilbake – hva burde det vært mer av i utdanningen din?

Det burde kanskje vært mer fokus på å gjøre studentene forberedt på det å starte for seg selv. Det er positivt at KHiB har et eget inkubatorprogram som tilbys etter endt utdanning. Her deler man studioplass med andre som er i samme situasjon, kan hjelpe hverandre og utveksle erfaringer. Det bør jobbes ytterligere for å styrke og utvide dette tilbudet.

Har du mye kontakt med fagmiljøet? Og i hvor stor grad opplever du at NILs aktiviteter er relevante for deg?

Jeg har ikke vært veldig flink til å delta på NIL-arrangementer tidligere, men har det siste året sittet som styremedlem i Bergensgruppen i NIL, og har derfor vært mer aktiv og hatt mulighet til å påvirke hvilke arrangementer som kommer. Nå planlegger vi et arrangement på Zander K og Børs Hotel og jobber med å få designerne Claesson Koivisto Rune til å fortelle om prosjektet. Det tror jeg blir veldig bra!

Hvilket av prosjektene dine er du mest stolt av? 

Jeg er veldig stolt av stolen min Oki, som jeg fikk kjempegod respons på i Milano i fjor.



Stolen Oki. Foto: Johanne Karlsrud


Hvor er faget ditt om 10 år?

Jeg tror norske designere vil ha en styrket posisjon i utlandet, som vi allerede nå ser tendenser til. Jeg håper at norske produsenter kan bli flinkere til å jobbe med unge norske designere. Jeg synes det virker som om norske produsenter nøler litt med å bruke nye norske designere før de eventuelt har blitt «oppdaget» internasjonalt.

Foto portrett: Johanne Karlsrud

 

Mona Lise Lien
Daglig leder i NIL