NIL-profil september 2011: Vigdis Apeland Bergh

Interiørarkitekt og møbeldesigner Vigdis Apeland Bergh eier og leder firmaet Inne design. Firmaet vant første pris i Designers Saturday Award 2011 Best Interior for interiørene i Quality SPA & resort Norefjell. Hun jobber mye med serveringssteder og hoteller og er opptatt av rom for opplevelse.

Hva slags prosjekt jobber du med nå?

 Vi innreder en filial av United Bakeries på Gardermoen og Inch frisørsalong i Hegdehaugsveien. I tillegg håper vi på å få innrede et hotell i Marrakesh i Marokko for eieren av desighotellet Puro i Palma på Mallorca. 

Hvilke sider ved faget setter du mest pris på å jobbe med?

Jeg liker best å jobbe med den konseptuelle delen av et prosjekt i idèfasen. Jeg jobber mye med opplevelsessteder og i denne typen prosjekter er konseptutvikling spesielt viktig. 

Har noen internasjonale prosjekter eller produkter inspirert deg i ditt faglige virke?  

 Jeg har sjelden blitt så inspirert som når jeg var på Hotel Gramercy Park i New York. Opplevelsen av interiørene var som å tre inn i en film og appellerte til  meg som person. The Legian Hotel på Bali inspirerer meg på grunn av sin kvalitet og sitt dempede, nesten anti-designede uttrykk. Interiørene består ikke av prangende elementer. Helheten ligger i materialvirkningen, veggene, romvirkningen, lyset og lukten.

Har du et spesielt forhold til norske produkter? 

Jeg er lite opptatt av enkeltprodukter, men benytter norske materialer i interiørene mine. Som vestlending er jeg oppvokst med mye natur og bruker ofte materialer som ull, tre og stein i byggene jeg innreder.

Når du tenker tilbake – hva burde det vært mer av i utdanningen din?

Jeg er utdannet ved SHKS og der kunne vi ha jobbet mer med konseptuell tenking og kundebehandling. Og vi lærte jo ikke å tegne på data, derfor er jeg svært dårlig til det. Vi hadde mye frihåndstegning som er viktig i vårt fag for å kunne skissere ideèr. Det mangler kanskje nå blant de nyutdannede?

Hvilket av prosjektene du har lagt inn i NIL-basen er du mest stolt av?                                       

Jeg jobber svært personlig og intenst med alle prosjektene mine, så det blir vanskelig å holde frem ett enkelt prosjekt.  Jeg er imidlertid stolt av de prosjektene der oppdragsgiveren greier å gjøre god fortjeneste fordi interiøret vi har skapt for dem gir gode rammer for forretningsdriften.

Hva er din yndlingsdings?                                                                                             

Min Moleskin skissebok. Jeg er avhengig av å skisse. Jeg må tegne for å huske og for å kunne jobbe.

Kaja Geiran