NIL-profil oktober 2011: Katharina Styren

Katharina Styren er interiørarkitekt og designer, frilans skribent og driver smykkeagenturet La Vouf. Som interiørarkitekt er det mest spennede prosjektet hun har jobbet med hittil Margarinfabrikken barnehage som er aktuelt som en av  finalistene til Norsk Designråds Innovasjonspris for Universell Utforming. Ansvarlig for prosjektet er Katharinas arbeidsgiver Nav AS Arkitekter. Prosjektet kan sees i NIL-basen på NIL’s hjemmesider.

 

Hva slags prosjekter jobber du med nå?

Jeg arbeider med møblering av kontorer i forbindelse med et tilbygg og rehabilitering av eksisterende bygg for Statsarkivet i Bergen. Jeg innreder også loungeområde for studentene ved Universitetet i Oslo i foyeren på Chateau Neuf og jobber med foliering av en glasspartifasade i et nybygg i Kværnerbyen her i Oslo.

Hvilke sider ved faget setter du mest pris på å jobbe med?

Jeg liker best prosjektenes oppstartfase når vi trekker de store linjene og finner hovedgrepene som gir punch og dynamikk.

Har noen internasjonale eller nasjonale prosjekter  inspirert deg i ditt faglige virke? 

Jeg ble kastet inn i arkitektur- og designverdenen mens jeg gikk på kunstskole i Barcelona og oppdaget Antonio Gaudis bygg og interiører. Jeg har alltid vært opptatt av naturen og den kompleksiteten som finnes i den og i Gaudis bygg fikk jeg en tilsvarende totalestetisk opplevelse. Han skapte en helhetlig atmosfære, et eventyraktig univers. Dette er noe som jeg også opplever generelt i den japanske kulturen og hos forskjellige filmskapere som f.eks. Tim Burton. En nordmann som inspirerer meg er Daniel Rybakken. Han tenker annerledes og utvider designbegrepet med sine lysopplevelser. Jeg finner også mye inspirasjon i moteverdenen.

Når du tenker tilbake – hva burde det vært mer av i utdanningen din ?                                                  

Jeg har utdannelse fra SHKS i Oslo og Danmarks Designskole i København og ved begge skoler skulle vi blitt gitt et bredere spekter av inspirasjon og faglig input for eksempel ved hjelp av gjesteforelesere.  I tillegg savnet jeg undervisning i verktøyene vi faktisk benytter oss av til daglig, som blant andre Autocad, Revit, Photoshop og Indesign.

Har du mye kontakt med fagmiljøet?                                                                                                 

Jeg har ikke så stor kontakt med andre interiørarkitekter i det daglige og har derfor alltid vært opptatt av å engasjere meg i aktiviteter på fritiden. Jeg deltar på foredrag, messer i inn- og utland, fredagsbarer på andre kontorer, spiser lunsj med andre fra bransjen, skriver for fagblader og prøver selv være aktiv i formidling av faget.

I hvor stor grad opplever du at NIL’s aktiviteter er relevante for deg?

Jeg opplever at NIL er kommet mer på banen den siste perioden.  Det skjer mange nye ting som er positive.

Hva er din yndlingsdings?   

Hårklyper!

Kaja Geiran