NIL profil: Morten Skjærpe Knarrum

Arkitektnytt nr. 08/2014

Morten Skjærpe Knarrum er nyvalgt representant for møbeldesignerne i NILs styre og leder organisasjonens møbelgruppe som har tilhold i Bergen. Skjærpe Knarrum er til daglig partner i Morten&Jonas designstudio og er dessuten ansatt av Kriminalomsorgen som designer i Bjørgvin fengsel.








Bilder fra venstre
ØY er en serie puffer i forskjellige høyder og materialutførelser. Prototyper, første gang vist på Milanomessen i april
Gulvlampen NOD i aliminium og plexiglass. Prototyper, første gang vist på Milanomessen i april
Bordlampene WOBBELHEAD er inspirert av de små figurene med dinglende hoder noen har på dashbordet sitt. Utført i dreid bøk og munnblåst glass. Prototyper, første gang vist på Milanomessen i april

Hva slags prosjekter jobber du med nå?

Jeg jobber for tiden med flere spennende prosjekter knyttet til møbeldesign og produktutvikling sammen med Jonas Norheim, blant annet oppbevaringsmøbler og belysning. Belysning er viktig og utfordrende. Vi jobber med ulike lysprinsipper og er i kontakt med to produsenter for produktutvikling. Det er krevende å etablere seg som møbeldesigner og ting tar tid. Vi hadde egen utstilling på Salone Satellite i Milano i vår, hvor vi viste nye selvutviklede prototyper. Å vise frem idéene sine, møte mennesker og bygge internasjonale nettverk er en viktig del av det å etablere seg. Dessuten er det jo en stor bonus å få se litt av verden gjennom jobbreisene.

Designstudioet vårt holder også på med et utstillingsdesignprosjekt for KODE (Vestlandske Kunstindustrimuseum) i Bergen. Og ellers er den halve stillingen i Bjørgvin fengsel veldig spennende og utfordrende. Her jobber jeg med å engasjere innsatte og ansatte i forskjellige prosjekter.

Hvilke sider ved faget setter du mest pris på å jobbe med?

Å jobbe med mennesker. Det å skape form og se idéer utvikle seg sammen med andre jeg jobber med er veldig givende. Design dreier seg om mennesker. Som designer må man reflektere rundt andre mennesker og deres behov. Design kan lett bli veldig overflatisk og forbindes med forbruk, men form dreier seg om mennesker, hvordan mennesker oppfatter og føler for det man skaper som designer.

Har noen norske eller internasjonale prosjekter eller produkter inspirert deg i ditt faglige virke?

Jeg lar meg blant annet inspirere av andre designere som for eksempel Jamie Hayon og Benjamin Hudert. Møbel- og interiørmesser er gøy, bra og inspirerende, og gir en energiboost. Ellers lar jeg meg inspirere av hverdagslige ting og aktiviteter. Jeg kan like gjerne komme på en idé mens jeg kikker på en gul post-it lapp på veggen, som når jeg sitter på kafé i Italia.

Når du tenker tilbake – hva burde det vært mer av i utdanningen din ?

Jeg er stort sett fornøyd med det jeg fikk i utdanningen min. Kunsthøgskolene tilbyr bra fasiliteter og har flinke folk ansatt. Studentene må utnytte mulighetene som finnes der. Det skulle nok kanskje jeg gjort i enda større grad. Jeg angrer kanskje på at jeg ikke benyttet sjansen til å dra på utveksling til utlandet, men jeg fikk mulighet til å delta i IMD-prosjektet. IMD står for Industrirettet møbeldesign og er et prosjekt som går over ett semester og knytter kontakter mellom designstudentene og industrien gjennom bedriftsbesøk, utplasseringsperioder og messebesøk. Deltakelsen i prosjektet er et viktig springbrett for nettverksbygging. Jeg var utplassert hos Fora Form og knyttet mange kontakter i Norge, men skulle gjerne også besøkt flere europeiske produsenter.

Har du mye kontakt med fagmiljøet?

Jeg bor og jobber i Bergen og har god kontakt med designmiljøet der. Jeg er innimellom gjestelærer på Kunst- og designhøgskolen i Bergen, og treffer fagmiljøet der også. KHiB er medarrangør for utstillingen 100% Norway under designfestivalen i London i høst, og jeg deltar med fire prototyper. I tillegg skal jeg ha med produkter på vegne av Kriminalomsorgen.

I hvor stor grad opplever du at NIL’s aktiviteter er relevante for deg?

Jeg tror den nyetablerte møbelgruppen i NIL er viktig for å samle kreftene og engasjementet som finnes blant møbelfolket. I møbelgruppens møte før sommerferien kom det opp mange viktige saker og innspill, så vi har mye å ta tak i. Vi er overbevist om at vi kan få til noe sammen. NIL har nok slitt litt med å engasjere møbeldesignerne. Mange møbeldesignere synes NIL har lite å tilby dem, og synes det er en dyr kontingent å betale for en tittel som gir fagbeskyttelse.

Hva er din yndlingsdings?

Legoklosser. De har fulgt meg siden jeg var liten, og jeg er like happy i Legoland som 26-åring som da jeg var ti. Man kan bare sette i gang å bygge uten å ha forventning til resultatet.

 

Kaja K. Geiran

Interiørarkitekt MNIL