NIL-profil februar 2011: Benedicte Aars-Nicolaysen

Interiørarkitekt Benedicte Aars-Nicolaysen har nylig fylt 70 år, med lever et aktiv pensjonistliv.  Hun er sammen med Aud Dalseg ansvarlig for arrangementer i GiG (Gamle interiørarkitekters gruppe).  I tillegg jobber hun fremdeles med mindre innredningsoppdrag fra sitt hjemmekontor.

Hva slags prosjekter jobber du med nå?

Jeg er først og fremst pensjonist, men sier fremdeles gjerne ja til små innredningsoppdrag for privatpersoner. Oppdragene dreier seg ofte om bad og kjøkken.  Jeg er også engasjert i GiG For å bli medlem av GiG må man være over 65 år og pensjonist, men ellers har vi ingen vedtekter.  Vi møtes en gang i måneden og ser på prosjekter utformet av kolleger.  Dette er faglig interessant og opprettholder en form for kollegial kontakt. 

Hvilke internasjonale/nasjonale prosjekter/produkter har inspirert deg mest?

Umulig å si – jeg har hentet inspirasjon fra over alt og ingen steder. En vindusdetalj ble til en peis – en keramikk-krukke løste et belysningsproblem.  Hvis jeg skal nevne en fagperson måtte det være Luis Barragán, en meksikansk arkitekt som representerer en formmessig renhet og enkelhet; forenlig med den 60-tallsarkitektur som jeg er oppdratt i.  Jeg er utdannet ved Skolen for Boligindretning i København og var ferdig i 1964.  Jeg opplever at utdannelsen og perioden man er utdannet i preger formsansen gjennom hele yrkeslivet. 

Har du et spesielt forhold til norske produkter?                                                                               

Det er ikke et enkelt produkt som står frem som spesielt.  Jeg har imidlertid alltid vært bevisst på bruk av norske møbler, tekstiler og belysning. 

Når du tenker tilbake – hva burde det vært mer av i utdanningen din?                                      

 Jeg hadde ønsket å lære mer om markedsføring mot oppdragsgivere.  Økonomi både i relasjon til kunder og til det å drive eget kontor ville også vært nyttig

Hvilket av prosjektene du har lagt inn i NIL-basen er du mest stolt av?                               

Lystårnet på skøytebanen i Spikersuppa (Narvisen).  Dette var en morsom og unik belysningsoppgave.  Handelsstandsforeningen rundt Karl Johan ønsket å rydde opp i Spikersuppa og ga skøytebanen som gave til byen.   Ved tilfeldigheter tilfalt oppgaven med å designe lysmasten meg. 

Hva er din yndlingsdings/yndlingsduppeditt?                                                                          

 Blyanten – 6B.  Vårt fag er fremdeles et håndverk.  Jeg tegner croquis og bruker blyant type 6B til det.

Hvilken av disse to fargene foretrekker du: NCS S 0603 – Y20R eller NCS S 2002 - R?

Det synes jeg det er vanskelig å svare på fordi farger må sees i en sammenheng.  Man kan ikke gi svar på farger uten å forholde seg til omgivelsene de skal brukes i.

 

Kaja Geiran