Bærekraftig moro

Arkitektnytt nr. 05/2014

Det nederlandske arkitektkontoret Ro & Ad har en kreativ innfallsvinkel til bærekraftig arkitektur. Vi har snakket med Ad Kil om bærekraftighet, miljømessig fotavtrykk og om å ha det gøy.

 

 Hvem er Ro&Ad?

Ro Koster og jeg startet kontor sammen i 2004. Hovedmålsettingen vår er å jobbe med bærekraftige prosjekter og ha det moro samtidig. Kontoret har en stor bredde av prosjekter fra landskap til interiør. Akkurat nå er vi 6 ansatte, men har ikke felles kontorlokaler. Alle jobber hjemmefra via Skype. Vi skrur på Skype om morgenen og lar det stå på hele dagen.

 

Hvordan gjør dere prosjektene deres bærekraftige?

Bærekraftighet handler som regel om å redusere fotavtrykk. Vi skal være mindre slemme mot miljøet, ved å kjøre biler med lavere bensinforbruk og dra på sykkelferie i stedet for å fly. Jo mindre vi bruker naturen, jo bedre. Vi har ikke noe tro på det. Vi har mer tro på å maksimalisere et positivt fotavtrykk. Vi forsøker å forstørre alle prosjektene våre ved å skape positive ringvirkninger for nærmiljøet og menneskene som er involvert. Prosjektene får dermed en større mening. Vi ser alltid på bygningen i sammenheng med omgivelsene. Vi jobbet for eksempel med innredning av en restaurant hvor vi sammen med oppdragsgiveren involverte bønder, en baker og andre lokale leverandører. Dermed bidro kafeen til et mer bærekraftig lokalmiljø. Oppdraget var interiørdesign, men resultatet ble større.

Vi ønsker imidlertid egentlig å snakke så lite som mulig om bærekraftighet. At arkitekturen er bærekraftig skal være like selvfølgelig og normalt som at bygningen er riktig konstruert.

 

Er alle oppdragsgivere positive til innspillene deres?

Vi får mest positive reaksjoner, men noen ganger blir det for komplisert. Vi laget et konkurranseforslag til en lounge i avgangsområdet på Schiphol flyplass for et flyselskap. I tillegg til at hele interiøret skulle utføres i eik, foreslo vi at de reisende skulle få med seg en liten pose med frø til et eiketre som kunne plantes på ankomststedet. Det nye treet skulle utligne reisens CO2-belastning. Det ble dessverre for komplisert for oppdragsgiveren. Nylig leverte vi også et konkurranseforslag for en gravlund, hvor vi foreslo å legge gravplassene langs landeveiene i lokalmiljøet. Dette ville gi befolkningen mulighet til å gravlegge sine kjære i nærheten av hjemmet og gi grunneierne sårt tiltrengte inntekter. Ved å plante trær ved gravplassene, ville også de opprinnelige alleene langs landeveien gjenoppstå. Forslaget ble ikke valgt, men vi har stor tro på slike løsninger i fremtiden.

 

Hva er dine beste tips for å jobbe med arkitektur? 

Utvid oppdraget, prøv å legg til verdi, utvid fotavtrykket og se det store bildet.Ikke bare se på prosjektet, se på systemet rundt prosjektet. Og ha det alltid moro med prosjektene!

 

Kaja Kosonen Geiran

Interiørarkitekt MNIL