NILs årbok Interiør & møbler 2022 - prosjekter og tendenser i tiden
Foto: Espen Grønli

NILs årbok Interiør & møbler 2022 - prosjekter og tendenser i tiden

Arkitektnytt nr. 05/2022
Arbeidet med årboken går sin gang, innholdet er klart og redaksjonen har oversendt alle tekster til grafisk designer som lager prosjektpresentasjonene og årboken med den sedvanlige høye kvaliteten.

Utgangspunktet for årboken er selvfølgelig alle de flotte prosjektene som medlemmer i NIL har hatt ansvaret for/jobbet med det siste året – og som de har registrert i årbok-portalen for vurdering til årboken. Juryen brukte tre uker på å vurdere prosjektene opp mot kriteriene, og satte sine innstillinger hver for seg, før vi møttes i jurymøte og bestemte det endelige utvalget.

54 prosjekter blir presentert i årets årbok, hvorav fire er utpekt til signalprosjekter. I tillegg er det i år fire fagartikler som belyser hvordan man som interiørarkitekt jobber med ganske forskjellige oppgaver.

Tendenser i tiden, sett ut fra innleverte prosjekter

Det ligger i interiørarkitektens kjernekompetanse å gjenbruke lokaler og bygningsmasse. Det bør ikke komme som en overraskelse for noen, da bygninger gjennomgående har lengre levetid enn interiør.

I alle årbøkene de siste årene har det vært med prosjekter med fokus på gjenbruk og ombruk, men bevisstheten om å lage minst mulig fotavtrykk, og å tenke langsiktig, er mer gjennomgripende i år.

Gjenbruk og ombruk går igjen i svært mange av årets prosjekter, både når det gjelder at møbler og materialer skal få lengre og flere liv. For eksempel pusses eldre møbler opp og brukes på nytt - det er en helt annen bevissthet på lang levetid og mulighet for ytterligere gjenbruk senere.

Dette gjelder også i private boliger og i utstillingsprosjekter. Det er ikke noe nytt og revolusjonerende i dette, men er et mer gjennomgripende tema enn tidligere.

Av prosjektene på møbelsiden er det et møbel i resirkulert plast som er det mest innovative.

Det er vanskelig å fortelle mer om prosjektene i årboken uten å røpe for mye, derfor gis det ikke mer informasjon og detaljer i denne omgang.

Årboklansering i slutten av august

Tradisjonen tro holdes innholdet i årboken konfidensielt frem til den offisielle lanseringen i slutten av august. Det er en festdag i NIL den dagen årboken lanseres, og det knytter seg alltid stor spenning til innholdet – og hvilke prosjekter som er på forsiden og baksiden.

Vi har god erfaring med å legge lanseringen til et av prosjektene i årboken, med presentasjon av prosjektet sett både fra interiørarkitekt og oppdragsgivers side. Mest sannsynlig kommer vi også i år til å gjøre det på denne måten. Mer informasjon kommer når lanseringen nærmer seg.

Strømming av årboklansering

I 2021 strømmet vi for første gang årboklanseringen, slik at både enkeltmedlemmer og lokalgrupper rundt i landet kunne delta på festlighetene. De lokalgruppene som gjennomførte lokale arrangement med strømming fra Oslo på storskjerm, bød på god servering og egne digitale prosjektvisninger av lokale årbokprosjekter etter at strømmingen var avsluttet. Åpenbart var dette en vellykket måte å skape feststemning rundt lanseringen rundt omkring i landet, så vi oppfordrer lokalgruppene i NIL til å planlegge for det også i august 2022.

De lokalgruppene som tilrettelegger for årboklansering lokalt får tilsendt årbøker i forkant, slik at de kan deles ut til deltakerne. (Til den tid er årbøkene innelåst.)
Vi kommer tilbake til lanseringsdato.

Mona Lise Lien
Prosjektleder for NILs årbok
og daglig leder i NIL