NIL-profil: Beata Brzoza. Interiørarkitekt MNIL og styremedlem i NIL
Styremedlem i NIL, Beata Brzoza. Foto: Privat

NIL-profil: Beata Brzoza. Interiørarkitekt MNIL og styremedlem i NIL

Arkitektnytt nr. 10/2021
Arbeidssted: Henning Larsen Arkitekter
Utdannet: Teknisk Høyskole i Katowice, Polen

Hva slags prosjekt jobber du med nå?
Jeg jobber blant annet med arbeidsplassutvikling for et stort regnskaps- og advokatkontor i Trondheim, en videregående skole i Tromsø og et boligprosjekt i Bergen. Prosjektene er i ulike faser, så mine arbeidsdager er ganske varierte.

Hvilke sider ved faget setter du mest pris på å jobbe med?
Jeg er like glad i den kreative konseptfasen som i detaljprosjekteringen, men trives best med brukerprosesser. Jeg liker å se hvordan brukernes ønsker blir oversatt til formspråk og håndfaste løsninger. Å avdekke behov brukere ikke visste at de hadde, og komme med løsninger de ikke visste at de trengte. Jeg finner det veldig fascinerende å bli kjent med arbeidsmetodene hos ulike yrkesgrupper og hvordan hverdagen deres er.

Har noen prosjekter eller produkter inspirert deg i ditt faglige virke?
Prosjekter i less-waste-ånden og gjenbruksprosjekter inspirerer meg i veldig stor grad.

Har du et spesielt forhold til norske produkter?
Jeg bruker norske produkter der jeg kan, både fordi de er vakre og fordi det er miljøriktig. Jeg heier på norske designere og produsenter, og blir veldig glad når jeg ser deres produkter i utlandet.

Når du tenker tilbake – hva burde det vært mer av i utdanningen din?
Jeg er veldig fornøyd med utdanningen min, men synes at det var for lite samarbeid mellom studentene. I vårt faglige virke er vi helt avhengige av sømløst samarbeid, både tverrfaglig og innenfor vårt eget fag, så det å jobbe bra sammen er en grunnleggende ferdighet.

Har du mye kontakt med fagmiljøet? I hvor stor grad opplever du at NILs aktiviteter er relevante for deg?
Jeg har kontakt med fagmiljøet både gjennom mitt styreverv og gjennom arrangementer organisert av Bergensgruppen i NIL. Jeg er så heldig å jobbe sammen med 15 andre interiørarkitekter MNIL, så det er mange faglige diskusjoner i arbeidshverdagen min.

Hvilket av prosjektene dine er du mest stolt av?
Jeg er stolt av de to prosjektene som fikk plass i NILs årbok INTERIØR & MØBLER 2021. Det første prosjektet er Skipet (1), et kontorbygg i massivtre som vant Årets trebyggeri pris (2) i 2020. Det var et veldig lærerikt tverrfaglig samarbeid.

Bømlo Bibliotek (3) var et gøyalt prosjekt med stramt budsjett og veldig engasjerte brukere. Lokalsamfunnet har tatt imot prosjektet veldig godt. Begeistringen for prosjektet er gledelig.

Hvor er faget ditt om 10 år?
Interiørarkitektene kommer til å jobbe mye med transformasjon-, rehabilitering- og ombyggingsprosjekter. Kartlegging av ombruk og kombinering av det nye med det gamle for å oppnå en eklektisk helhet blir den nye hverdagen vår. Å reparere blir valgt fremfor å kjøpe nytt, «patina» blir det nye buzz-ordet. Håndverk kommer til å blomstre.

Hvor skal NIL være om 10 år?
NIL skal ha enda mer autoritet og ta mer plass i samfunnsdebatter. Jeg håper at vi også kan være nærmere «vanlige folk» og synligjøre den rollen interiørarkitekter kommer til å ha i den sirkulære verden.

Er det noe spesielt du brenner for i faglig sammenheng?
Mennesker og deres fysiske, mentale og følelsesmessige behov er utgangspunkt til alt av arkitektur. Byggene gir oss beskyttelse, men vi lengter etter naturen. Jeg brenner derfor for bruk av naturlige materialer, raus tilgang til dagslys, akustisk og termisk komfort samt holistisk og biofilisk tilnærming til interiørprosjektering.

Jeg er også veldig begeistret for at gjenbruksånden får sin plass i store prosjekter. 90 prosent av møblene i mitt eget hus er gjenbrukt og har sin egen historie å fortelle. Det gjør noe med oss å ta på ting som ble håndlaget for mange år siden og som har hatt mange eiere. Objekter som er håndlaget og som har en historie er vanskeligere å kaste enn masseproduserte møbler. Jeg brenner for godt håndverk.

Er det noe spesielt du brenner for i ditt verv som styremedlem i NIL?
Det er en dyktig gjeng og jeg lærer veldig mye fra mine styrekollegaer, fra deres engasjement og våre faglige diskusjoner. Det har også vært veldig givende å være med på å organisere årets fagdag.

Mona Lise Lien
Daglig leder i NIL

Fotnoter:
1. https://interiorogmobler.no/artikler/milj%C3%B8ambisjoner
2. https://www.arkitektnytt.no/nyheter/skipet-i-bergen-er-arets-trebyggeri
3. https://interiorogmobler.no/artikler/ny-kulturarena