NIL-profil: Synnøve Sandøy. Interiørarkitekt MNIL og varamedlem i styret i NIL
Synnøve Sandøy. Foto: Liv Lykke Nilsen

NIL-profil: Synnøve Sandøy. Interiørarkitekt MNIL og varamedlem i styret i NIL

Arkitektnytt nr. 09/2021
Arbeidssted:
Henning Larsen Arkitekter
Utdannet: Kunst- og designhøgskolen i Bergen, MA Interiør og møbel fra 2013

Hva slags prosjekt jobber du med nå?
Akkurat nå jobber jeg med flere prosjekter innen det offentlige. Et prosjekt jeg vil trekke frem, og som har hovedfokus nå om dagen er NPK – Nytt psykiatribygg i Kristiansand. Det å kunne jobbe med helende arkitektur i et sykehusprosjekt for psykiske pasienter er krevende og samtidig utrolig givende. Vi som interiørarkitekter har en viktig stemme for å tilrettelegge sykehusdesign hvor utforming skal understøtte pasientenes behandlingsforløp og skape trygge rammer.

Hvilke sider ved faget setter du mest pris på å jobbe med?
Gjennom faget blir man kjent med så mange ulike yrkesgrupper og personligheter, alt fra skoleeleven til sykepleier til advokaten. Det jeg synes er givende med yrket er at jeg lærer for hvert prosjekt jeg jobber med. Jeg blir på en måte aldri utlært og i et samfunn med stadige endringer er det viktig at vi forstår disse forandringene for å kunne forme et behovstilpasset og godt sluttresultat. Det blir aldri kjedelig, og det gir meg næring.

Har noen prosjekter eller produkter inspirert deg i ditt faglige virke?
Jeg har en svakhet for klassiske detaljer, der prosjekt har en klar idé og et helhetlig formspråk som vises helt ut til fingerspissene. Derfor er det naturlig for meg å trekke frem Ivar Aasen-tunet. Besøket mitt til dette stedet var nok med på å danne veien til interiørarkitektstudiet.

Har du et spesielt forhold til norske produkter?
Ja. I prosjektene er jeg alltid bevisst på at produktene er kortreist, med produksjonssted og råvarer fra Norge. Jeg opplever også at kundene blir mer og mer bevisst på dette, og det er bra! Jeg er oppvokst i Møre og Romsdal, derfor vil jeg nok alltid være en forkjemper for den lille møbelindustrien vi har på Sunnmøre.

Når du tenker tilbake – hva burde det vært mer av i utdanningen din?
Da jeg begynte å jobbe etter studiene tenkte jeg at vi burde fått en bedre innføring i hvordan arbeidslivet faktisk fungerer, og lære mer om prosjektenes mange faser. Både innenfor det offentlige og privat, for at vi kunne stille mer forberedt til arbeidslivet. Nå som jeg har jobbet noen år er jeg glad for at vi fikk lov til å sprenge grenser og ha muligheten til å forme oss som interiørarkitekter. Detaljene i lover og regler lærer vi fort når vi begynner i arbeidslivet.

Har du mye kontakt med fagmiljøet? I hvor stor grad opplever du at NILs aktiviteter er relevante for deg?
Jeg prøver å delta på det jeg har anledning til, her i Agder har vi også en fin dialog med Agder arkitektforening. Ellers har de digitale faglunsjene i regi av NIL vært positive med tanke på faglig påfyll, men også mulighet til å si «hei» til kollegaer på tvers av fylkesgrenser.

Hvilket av prosjektene dine er du mest stolt av?
Da vil jeg trekke frem Torvet 3, et transformasjonsprosjekt hvor en bygård fra 1863 ble totalrenovert. Eksteriøret ble gjenskapt slik det fremsto på starten av 1900-tallet, og innvendig ble det modernisert for å huse nye aktiviteter.

Under hele byggeprosessen ble tømmeret vurdert og forsøkt ivaretatt i størst mulig grad. Bygget ble blant annet jekket opp - på det meste 70 cm for å få bygget i vater. Her deltok jeg i hele for- og detaljprosjekteringen for byggherre og leietaker. Byggherre hadde et genuint ønske om å ta vare på den eksisterende identiteten i bygget, og samtidig tilrettelegge for nye leietakere. I prosessen var det avgjørende å sitte tett på prosjektgruppen, leietaker, byggherre og fagfolkene på byggeplass. I et eldre bygg hører det med utfordringer i prosessen, og nye løsninger må kjapt vurderes underveis. I dag er huset gjort fleksibelt, og huser blant annet advokater og utsalgsted for en lokal ølbrygger. Da er det hyggelig å tenke tilbake på at bygget for over 100 år siden var et hotell.

Hvor er faget ditt om 10 år?
Interiørarkitektur er i medvind, og med dagens søkelys på klima og miljø vil interiørarkitekter være en viktig faggruppe inn mot det grønne skiftet. Gjenbruk av eksisterende bygninger vil bli en viktig del av byggenæringen for å nå klimamålene, for her sitter vi med mye fagkunnskap.

Hvor skal NIL være om 10 år?
NIL skal være en mer synlig fagorganisasjon, et kjent kvalitetsstempel i valg av interiørarkitekter og møbeldesignere

Er det noe spesielt du brenner for i faglig sammenheng?
Transformasjonsprosjekter står høyt i kurs hos meg. Der hvor byggets rammer er med å danne identiteten for de som skal bruke bygget videre. Det er en krevende prosess å stå i, men desto mer givende å lande et godt sluttresultat. Jeg er også for at vi som interiørarkitekter må kunne tørre å gi oppdragsgivere råd om å ta modige valg. Spesielt med tanke på dagens utfordring innen klima og miljø.

Er det noe spesielt du brenner for i ditt verv som styremedlem i NIL?
Jeg er opptatt av at vår kompetanse gjøres synlig, hva faget vårt kan bidra med fra skisse- til detaljprosjektering. Jeg ser også frem til samhandling med andre, dyktige interiørarkitekter og møbeldesignere.

Mona Lise Lien
Daglig leder i NIL