Ny organisasjon?

Midtveis i jubileumsåret er NAL opptatt med velfortjent å feire seg selv. Året er fullpakket med flotte arrangementer som bekrefter medlemmenes utvilsomt solide kompetanse. 

Søsterorganisasjonene NLA og NIL er henholdsvis 82 og 66 år. Medlemmene har innen sine fagområder kompetanse og yrkesstolthet på samme nivå som NALs medlemmer.

NAL, NLA OG NIL er tre stolte organisasjoner som hver på sitt område arbeider for å bidra til god arkitektur – inne og ut. Vi arbeider med mange av de samme utfordringene og problemstillingene i forhold til kunder, byggebransjen, leverandører og myndigheter. Bør organisasjonene fortsette hver for seg på denne måten som før, eller bør det vurderes om de er bedre tjent med én felles slagkraftig organisasjon som kan ivareta våre felles interesser?

 Etter mitt personlige syn vil en helt ny, felles organisasjon – som i Sverige,  ha større slagkraft og bedre mulighet  for innflytelse enn våre tre organisasjoner hver for seg. En felles organisasjon vil på en mer effektiv måte kunne arbeide for vårt felles mål for boligpolitikken, nemlig at det fokuseres på brukerne og at deres behov dekkes når løsningene velges. Når våre medlemmer arbeider hver for seg som i dag, blir resultatet gjerne at man blir for ensidig i sin rådgivning, og ikke ser brukerens samlede behov som ofte berører og omfatter alle tre organisasjoners fagområde. En felles organisasjon vil ha styrke og gjennomslagskraft til å påpeke og medvirke til at riktige fagpersoner ivaretar den enkelte del av prosjektet.

Et etter- og videreutdanningsprogram forvaltes i dag gjennom Akademiet som er underlagt NAL. Et nytt felles akademi fristilt fra NAL kunne bli en god start på et nytt samarbeid.

NAL leter etter et nytt lokale. Skal vi benytte denne anledning til å finne et arkitektfagenes hus?  Legg ned NAL, NIL og NLA og la oss få en ny organisasjon– som omfatter bygningsarkitekter, landskapsarkitekter og interiørarkitekter. 

La oss begynne forfra og ta med all energien fra alle organisasjonene videre.

Trond Ramsøskar,
president NIL