Jacobprisen og Hedersprisen gikk til to NIL- medlemmer. Vi gratulerer.

 

Hedersprisen  gikk til Grete Smedal for hennes store innsats og forskning knyttet til farger. 



Juryen trakk frem at hun var den som bygget opp fargeundervisningen ved Kunsthøgskolen i Bergen hvor hun var 1. amanuensis fra 1986 til 2002, deretter professor til hun gikk av med pensjon . Hun har delt sine fargekunnskaper med flere generasjoner kunstnere, kunsthåndverkere og designere.

Hennes mest kjente bidrag er fargesettingen av Longyearbyen på Svalbard – et prosjekt som har fått stor internasjonal oppmerksomhet. Grete Smedal, er fortsatt aktiv som fargedesigner, men ønsker etter hvert å videreføre sitt virke og materiale til en ung, lovende og brennende interessert designer. Hvem føler seg kallet?

Norsk Forms Hederspris er en utmerkelse til personer eller institusjoner som har gjort en utmerket innsats for å fremme kvalitet, kunnskap og omdømme innen design og arkitektur og på Norsk Forms satsingsområder.
 
Hedersprisen deles ut av Norsk Forms styre etter nominasjoner fra Norsk Forms jury
 
 
 
Jacobsprisen 2012

Jacobsprisen gikk til  Peter Opsvik for hans fremragende innsats og nytenkning innen møbeldesign.



 

Juryen sier blant annet :

I dette spennet mellom det nøkterne og det nyttige på den ene siden og det lekne og drømmende på den andre siden, går det en rød tråd: en kompromissløs vilje til eksperimentering. Arbeidene til Opsvik beskjeftiger seg sjelden med små endringer av det bestående og det godtatte, men oppleves som brudd med tradisjoner, konvensjoner og forutinntatte holdninger. .....Peter Opsvik er en av våre viktigste og mest selvstendige møbeldesignere gjennom tidene – ikke bare i Norge, men i Norden. Vi gjør som Kjetil Rollnes, gårsdagens konfransier, og føyer til i verden.

Jacob-prisen er innstiftet i 1957 og er Norsk Forms høyeste utmerkelse til aktive formgivere i Norge.

Jacob-prisen utdeles hvert år av Norsk Forms faste jury, til utøvende formgivere som har dokumentert utmerket arbeid innenfor Norsk Forms fagområder.

Prisen er oppkalt etter gullsmed og designer Jacob Tostrup Prytz. Prytz spilte en viktig rolle for fremveksten av norsk kunsthåndverk. Han var den første som fikk Jacob-prisen i 1957.