Innovasjon for alle

 

Torsdag 20. og fredag 21. mai samles HKH Kronprinsesse Mette-Marit, nærings- og handelsminister Trond Giske og representanter fra FN og en rekke av verdens fremste tenkere innen innovasjon og design i Oslo for å rette søkelyset mot temaet inkluderende design på konferansen «Innovasjon for alle» i regi av Norsk Designråd.

– Inkluderende design innebærer at produkter, tjenester og omgivelser utformes på en slik måte at de kan benyttes av alle uavhengig av personlige forutsetninger. Det vil forhindre diskriminering, det stimulerer til innovasjon og skaper betydelige vekstmuligheter for både samfunn og næringsliv. Gjennom konferansen «Innovasjon for alle» ønsker vi å fokusere på mulighetene og heve kompetansen innen inkluderende design, sier Onny Eikhaug i Norsk Designråd. Hun er en av landets fremste eksperter på området.

Bakgrunn
Bakgrunnen for konferansen «Innovasjon for alle» er kunnskapsnivået om temaet i norsk næringsliv og offentlighet, som er så lavt at det fører til lovbrudd i form av diskriminering, lite innovasjon og manglende utnyttelse av det enorme økonomiske potensialet inkluderende design innebærer.

Temaet aktualiseres i 2010 gjennom Regjeringens kunngjøring om å slutte seg til FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne samt at Norges nest største sektor*, Bygg-, anlegg- og eiendomsnæringen, vil berøres av nye tekniske forskrifter for plan- og bygningsloven som kommer 1. juli.

Diskriminering, lite innovasjon og tap av inntekter
«Diskriminerings- og tilgjengelighetsloven» som ble innført 1. januar 2009 etterleves i for liten grad av norsk næringsliv.

– Alle produkter og tjenester skal utformes for alle grupper uavhengig av funksjonsevne, kjønn, alder, religion og andre forutsetninger. I virkeligheten diskrimineres fortsatt mange grupper i stor skala. Det er et uholdbart samfunnsproblem. Næringslivet har heller ikke oppdaget det enorme økonomiske potensialet i fremtidsrettet nyskaping basert på inkluderende design. Ved å hensynta mangfoldet i markedet utvides kundepotensialet markant. Hvorfor tilrettelegges for eksempel ikke flere produkter og tjenester mot den økende kundegruppen av kjøpesterke eldre, spør Eikhaug.

Likestillings- og diskrimineringsombudet har oppgitt at de i 2009 mottok over 100 klager på Diskriminerings- og likestillingsloven, og forventer at mengden vil øke.

Innovasjon for alle
Konferansen «Innovasjon for alle» arrangeres av Norsk Designråd og Helen Hamlyn Centre Royal College of Art på DogA i Oslo 20. - 21. mai. Norsk Designråds høye beskytter, HKH Kronprinsesse Mette-Marit, holder åpningstalen. Regjeringen deltar med nærings- og handelsminister Trond Giske, som vil holde et innlegg om viktigheten av inkluderende design som forretningsstrategi for norsk næringsliv. I tillegg deltar representanter fra FN og verdensledende innovatører fra blant andre Panasonic, British Telecom og GE HealthCare.

Store endringer i Norges nest største sektor
Diskriminerings- og tilgjengelighetsloven» aktualiseres som nevnt ovenfor ytterligere denne sommeren. Fra 1. juli kommer en revidert teknisk forskrift for plan- og bygningsloven. Hele bygg-, anlegg- og eiendomsnæringen vil berøres. Ettersom hver tredje norske bedrift tilhører sektoren, som er Norges nest største*, vil forskriftene medføre store endringer i samfunnet. Alle nye boliger og næringseiendommer vil måtte bygges etter prinsippene om inkluderende design.

– Om få tiår vil hver fjerde nordmann være over 60. Dermed handler inkluderende design for boliger om fremtidig markedstilpasning, sier Eikhaug.