Hvilket bygg er landets beste?

Hvilket bygg er landets beste?

Meld på din kandidat til Statens pris for byggkvalitet. Statens pris for byggkvalitet er en ny hederspris som skal løfte frem bygninger av høy kvalitet. Prisen etterfølger Statens byggeskikkpris. - Den nye prisen skal løfte fram nye forbildebygninger som bidrar til å heve, fornye og utvikle byggkvalitet lokalt og nasjonalt, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland.

Tekst Pressemelding fra Direktoratet for byggkvalitet

Forbilder med fremragende kvalitet

Statens pris for byggkvalitet er en hederspris som skal deles ut årlig av Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Byggene som foreslås til prisen skal ha fremragende byggkvaliteter og være et resultat av gode og innovative byggeprosesser. Byggkvalitet er kvaliteter som bygninger har i seg selv og i samspill med omgivelsene. Kvalitetene er knyttet til miljø, klima, tilgjengelighet og byggeskikk. Samlet skal kvalitetene bidra til gode og bærekraftige bygg både for brukerne og samfunnet.

Vekt på god fortetting i 2018

De foreslåtte byggene må være ferdigstilt i 2014 eller senere for å kunne være kandidat til årets pris. For 2018 ønsker departementet også å legge vekt på god fortetting.

Fagjuryen ledes av Erling Lae

Kandidatene til prisen bedømmes av en fagjury oppnevnt av Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Juryen ledes av tidligere byrådsleder i Oslo og tidligere fylkesmann i Vestfold, Erling Lae.

Fagjuryen for Statens pris for byggkvalitet 2018 - 2021 består av følgende medlemmer:

Leder Erling Lae, tidligere fylkesmann, Oslo
Medlem Heidi Bjøru, sivilarkitekt, Tromsø
Medlem Bård Kåre Flem, sivilingeniør, Trondheim
Medlem Eli-Kirstin Eide, professor, Bergen
Medlem Mai Ahn Thi Lê, avdelingsdirektør, Oslo
Medlem Tor Inge Hjemdal, direktør, Oslo

Etterfølger Byggeskikkprisen

Statens pris for byggkvalitet etterfølger Statens byggeskikkpris som ble etablert i 1983 og siste gang utdelt i 2016. Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) er sekretariat for den nye prisen. Prisen deles ut i midten av oktober 2018.

Påmelding til prisen

Fristen for å sende inn forslag til kandidater er 21. april 2018. Alle, også privatpersoner, kan foreslå kandidater til prisen. Vinneren mottar en plakett til å montere på eller i bygningen. I tillegg vil vinneren bli løftet fram som forbilde for god byggkvalitet i medier og fagfora.

Meld på din kandidat

Lenke til info om prisen