OAT 2016. Tøyen Replanted. Workshopstart 19.oktober
Tøyen Replanted, NILs ene bidrag i Oslo arkitekturtriennales utvide program, startet med et seminar onsdag 19. oktober. Tilstede var Agentene som skal delta på workshopen og andre aktører som på ulike måter jobber for Tøyen.
Birgitta Ralston, i Ralston & Bau som sammen danner Ideal Lab det forskningsbaserte designprogrammet som er ansvarlige for Tøyen Replanted, innledet med å fortelle om prosjektet Replanted Identity som danner bakteppet for Tøyen Replanted. Deretter gikk hun videre til å snakke om Tøyen Replanted og viktigheten av eksterne aktører som kan lære Agentene hva som speisfikt gjelder for dette området. Hva er behovet? Hva er utfordringene? Hvilke planer foreligger allerede? Hvilke aktører er allerede inne.
Deretter introduserte Agentene seg. Dette er deltakerne som skal jobbe med temaet i de neste to ukene. De har søkt seg til workshopen, eller blitt invitert av Ideal Lab til å delta.
Birgitta Ralston
Annelise Bothner-By
Interiørarkitekt og utstillingsdesigner MNIL. Er kurator ved Interkulturelt museum.. Her jobber hun både med kunstutstillinger og kulturarvprosjekter. I sitt arbeid er hun opptatt av rom som sosiale møteplasser, samt medvirkning og romlige fortellinger innen den museale kontekst.
Interkulturelt museum på Grønland er del av Oslo Museum, ig tar for seg den norske immigrasjonshistorien og transkulturell utveksling i det norske samfunnet.
Til venstre: Annelise Bohner-By. Til høyre: Kneip
Kneip
Består av Stian Korntved og Jørgen Platou Willumsen. De møttes under studiene og formet Kneip i 2013. Studioet jobber med kunstprosjekter i kombinasjon med funksjonelle hverdagsprodukter.
Natur og håndverk er viktige inspirasjonskilder. Med sine produkter ønsker de å fortelle historier. De mener man nå ser en enddring ved at folk har mer fokus på bærekraftighetog har et annet forhold til materialer, objekter og kvalitet.Materialene de bruker sanker de, enten i naturen (treverket) eller i urbane områder (kobberrør etc).
Den kreative prosessen starter deretter i studioet, når de har alle materialene rundt seg. Kneip er særlig opptatt av naturlige materialer, materialitet, teknologi og nedbrytning.
Til venstre: Elora Brahmachari. Til høyre: Philipp von Hase
Elora Brahmachari
Elora er nyutdannet arkitekt fra Bergen Arkitekskole og Architectural Association, London.
I sin masteroppgave ønsket hun å jobbe med Tøyen. Utgangspunktet hennes er analyser i byen. Deretter jobber hun konkret ut et prosjekt. Identitet og tilhørighet er viktige stikkord.
Hun tok for seg Munchmuseet som et knutepunkt og skapte en transformasjon av bygget og skapte et kulturelt samlingspunkt. I dette arbeidet har hun brukt sin egen kulturelle bakgrunn.
Philipp von Hase
Møbeldesigner MNIL. Nylig utdannet fra Kunst- og designhøgskolen i Bergen.
Jobber med klassisk møbeldesign og produkter for folk, som har en iboende historie i seg. Philipp ønsker å tilføye noe mer til møblene.
Under hele designutdannelsen har han hatt et ønske om å tilrettelegge for folk som ikke har tilgang til og muligheter til å lage egne prosjekter. Dette har gitt seg uttrykk i hans masteroppgave Creation Station. Dette er et mobilt verksted som gir andre muligheter til å realisere prosjekter.
Allan Hagerup
Møbeldesigner MNIL. Designer hos Vestre som produserer utemøbler.
Allan var dessverre ikke tilstede på seminaret.
Etter denne innledende presentasjonen fikk alle de inviterte organisasjonene og enkeltpersonene presentere seg.
Vi fikk en grundig innføring av hva som rører seg på Tøyen nå:
Jinn og Marit fra Byverkstedet. Ana, arkitekt og byplanlegger og leder av Tøyenrådet. Flexi 3. generasjons Tøyenbeboer og med i Tøyen StreetArtClub. Sindre, ansatt på Tøyen skole. Driver idrettsklubb med 1000 medlemmer og Ungdomsakademiet. Marianne, Prosjektleder for Områdeløft Tøyen, prosjekt igangsatt av Oslo kommune. Frank, Entra Eiendom. Eier to kontorbygg på Tøyen Torg.Bengt, forsker fra Arbeidsforskningsinstituttet, HiOA. Gjort stedsanalyse på Tøyen samt Ung og ute, en analyse av uteområdene på Tøyen der ungdom ferdes. Shamsa fra Kolmis. Fokus på forebygging, helse og sosiale problemer. Skape gode kvinnelige rollemodeller. Rettet mot det somaliske miljøet. Katja, stedsantropolog. Fokus er byutvikling fra beboernes ståsted.
Alle foto: Sara Skotte
Siste del av dette oppstartsseminaret tok for seg det "tøyenske" Alle deltakerne ble bedt om å vise bilder og skrive ned i stikkordsform hva de forbinder med det særegne på Tøyen.
Sara Skotte
Adm. sekretær NIL