Bærekraftig interiørprosjektering - fra vugge til grav

Arkitektnytt nr. 11/2014

Hvem ønsker ikke å kunne skilte med bærekraftige interiører og innkassere poeng for å være fremtidsrettet og bevisst sine valg? Men hvordan går man frem for troverdig å dokumentere at interiørprosjektet er bærekraftig?

Det finnes etter hvert sertifiseringsordninger for både bygg som en helhet, men også for produkter og møbler. Breeam-Nor er en klassifiseringsmetode som går grundig inn i alle aspektene ved et bygg, og ved å bruke metoden kan man oppnå flere nivåer av bærekraft innenfor Breeam-systemet.

Imidlertid må man være medlem av Norwegian Green Building council og man skal ha kursing i bruk av manualen for å bli en sertifisert Breeam-bruker.

Merkeordninger føles trygge og greie å forholde seg til. Velkjente merkeordninger som Svanemerket og Ecolabel omfatter også møbler og bygningsmaterialer som maling og gulvprodukter. Flere av produsentene tilbyr Svanemerkede produkter i sitt sortiment. Svanemerkets miljøkrav omfatter hele livssyklusen fra råvarer til avfallsminimering, fra produksjon til bruk. Dessuten innebærer lang livslengde at miljøpåvirkningen minsker, kvalitet og funksjonalitet er derfor ytterligere to kriterier i merkingen.

Møbelfakta er en annen merkeordning som tilbys på møbler. Møbler som er merket med "mobelfakta.no" har gjennomgått og bestått omfattende kvalitetstester etter gjeldende kravspesifikasjoner i mobelfakta.no, i tillegg er de miljødokumentert- og deklarert.

Tekstil- og møbelprodusentene ser verdien av å kunne tilby sine kunder miljømerkede produkter, dette gir gode konkurransefortrinn i et tøft marked. Men er dette nok for å sikre oss kunnskap om bærekraftig interiørprosjektering? Hvordan dokumenterer man for produkter og løsninger når man ikke er en sertifisert Breeam-bruker, eller føler seg trygg på merkeordningene og hva de innebærer?

NAL, Arkitektbedriftene og FutureBuilt arrangerer kurs i bærekraftig prosjektering. De har ulike tilnærminger til emnet, så det skulle være mulig å velge kurs som passer til ulike nivå og fokusområder. Kursene er også tilgjengelige for NIL-medlemmer.

Husbankens kompetansetilskudd for bærekraftig bolig- og byggkvalitet kan være et annet alternativ der man ønsker å forske på bærekraftige løsninger knyttet til konkrete prosjekter.

Det er (dessverre) ikke alltid produktet som blir produsert og interiørene som blir bygget som er de mest bærekraftige. For oss interiørarkitekter bør ansvar for miljø og CSR ikke være å krysse av på gjørelisten, for så fortsette arbeidet som før. For oss bør det bety å integrere ansvarlig adferd i alt vi gjør. Det være seg miljø, i de kontaktene vi knytter, og i det økonomiske perspektivet som vi alltid arbeider ut fra. Vi må velge produkter med minimal miljømessig belastning og utvikle bærekraftige løsninger som er basert på virkelige behov. Og med det oppfordres det til å skape gode langvarige løsninger innenfor interiør- og møbeldesign.

 

Terese Simonsen

Interiørarkitekt MNIL, styremedlem i NIL