Norsk Form - Usynlig og utydelig
NIL har sammen med Grafill, Norske Industridesignere NID og Norwegian Fashion Institute uttrykt misnøye med Norsk Forms involvering av interesseorganisasjonene i arbeidet med designfaget i Dagens Næringsliv lørdag 29. september.
Som representanter for utøverne våger vi å påstå at en samlet norsk designbransje ikke kjenner seg helt igjen i direktør Bermanns virkelighetsoppfatning slik den beskrives i DN 18. september. Vårt ønske er tett samarbeid og en jevnlig dialog til beste for alle.
Norsk Form mottar i følge årsmeldingen nærmere 39 millioner kroner i offentlig støtte og har for tiden 27 ansatte. Mandatet er blant annet å synliggjøre norsk design til det brede lag av den norske befolkning. Det er særlig to forhold som vekker bekymring.
For det første: Hvor dekkende er Norsk Forms formidling av designens betydning når de ikke har noen formelle samarbeidsrelasjoner til bransjens egne medlemsorganisasjoner?
Vi som sitter tettest på bransjen og utøverne har i dag ingen kanal inn til Norsk Form.
Det innebærer at vi ikke får mulighet til å dele viktig informasjon om nyskapende prosjekter,avgjørende utviklingstrekk eller annen vesentlig bransjeinformasjon som Norsk Form kunne hatt nytte av i sitt arbeid.
Kan det være en av årsakene til at Norsk Forms egne aktiviteter på designfeltet ikke har klart å skape den brede samfunnsmessige interessen som formålsparagrafen tilsier?
Vi vil driste oss til å si at bransjens dom over Norsk Form er usynlighet og utydelighet. De viktigste aktivitetene i våre bransjer finner sted på andre arenaer og gjennom andre kanaler. Designerne har workshops, foredrag, utstillinger og de kommuniserer andre steder og på andre plattformer enn hos Norsk Form.
For det andre opplever vi dessverre at designerne selv sjelden tar veien til Norsk Form. Da en av foredragsholderne under årskonferansen ”Designrikets tilstand” bad om å få se hvor mange designere som var til stede, kunne man skimte en håndfull hender i været blant studenter, byråkrater og fremmøtte konsulenter.
At Norsk Form som den eneste mottaker av offentlige kulturmidler innen bransjen, ikke klarer å tiltrekke seg utøverne er urovekkende og burde også være det for bevilgende myndigheter.
Å forfavalte designområdet er ikke mulig uten tett og nær formell kontakt med bransjenes interesseorganisasjoner.
Gisle Mardal, daglig leder i Norwegian Fashion Institute
Jørgen Holo, styreleder Norske Industridesignere
Ida Festervoll, daglig leder Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening
Martin Biehl, daglig leder Grafill