Frihet til å velge

Spørsmålet vedrørende avisers materielle eksistens har fått mye plass i media siste tiden. Papirbaserte aviser og blad har vært i sammenhengende tilbakegang i en årrekke og i høst har flere aviser etablert seg som betalingsaviser på nett. Tilbakemeldingene er gode, folk knytter nettabonnement og er villige til å betale for å lese gode artikler på nett.

Arkitektnytt nr. 9 2012

Vi bør på nytt vurdere fremtiden til våre egne fagtidsskrift; er morgendagens magasiner nett eller papirbasert?

Nå har faget både nettbaserte og papirbaserte medier, de papirbaserte mottar vi i posten som en del av vårt medlemskap mens de nettbaserte sidene er gratis og tilgjengelig for alle.

Arkitektur N lanserte i september et nytt nettmagasin; architecturenorway.no som publiserer artikler som tidligere har vært trykt i Arkitektur N. Arkitektnytt finnes også på nett og som papir, men det er bare papirformatet vi betaler for. Jeg mener det bør være rom for endring, nettbasert abonnement er fremtiden for våre fagtidskrift.

Det er en herlig kvalitet å kunne lese papirformat men i et miljøperspektiv er det lite hensiktsmessig med medlemsblader som blir liggende i plasten fordi en leser bladene på jobb eller på nett. Papirabonnement på tidsskriftene for medlemmer er et tema som engasjerer, og vi erfarer at spørsmålet om abonnement kan være avgjørende for eksisterende medlemskap og potensielle nye medlemmer.

Frivillig abonnement vil være gunstig for miljøet, for enkeltmedlemmers økonomi og det tilfredsstiller medlemmers ønske om valgfrihet men det vil ikke bidra til å fremme faget. Fagtidskiftene kommuniserer og orienterer om vårt fag, det er verdt å ta vare på og videreutvikle, spørsmålet er bare i hvilke format.

Ved å etablere nettbaserte abonnement på tidskriftene samtidig som en beholder et mindre opplag med papirutgaver vil kunne tilby medlemmer frihet til å velge.

Papirutgaven studeres fortrinnsvis med bena i sofaen, fyr på peisen og med noe varmt i koppen. Nettutgaven leses på bybanen, på legekontoret eller samtidig som en hurtig manøvrerer kroppen på en spinningsykkel hos Sats.

Våre medlemmer fortjener frihet til å velge!

Interiørarkitekt MNIL, arkitekt MNAL og styremedlem Siv Senneset