2 x påfyll

2 x påfyll

Arkitektnytt nr. 03/2020

Til info: Fagdagen ble iår avlyst grunnet koronautbruddet. 
Lørdag 28. mars bør du få med deg NILs fagdag og dessuten se bygningen som huset den tidligere Statens håndverks- og kunstindustriskole (SHKS). Det er der fagdagen arrangeres.

 

Den tidlige forløperen til SHKS, den såkalte «Foreløpige Tegneskole» ble etablert allerede i 1818, bare syv år etter Det Kongelige Fredriks Universitet som i dag er Universitetet i Oslo, og bare fire år etter Eidsvollsforsamlingen - og ble dermed en av de tidlige institusjonene i nasjonalbyggingen, og svært viktig for utdanningen av norske kunstnere. Noen år senere endret skolen navn til Den Kongelige Tegne- og Kunstskole i Christiania.

I 1903 fikk skolen sitt eget praktbygg i Ullevålsveien 5, og det er her NILs fagdag i år arrangeres. En arkitektkonkurranse for bygget ble utlyst i 1897, og den da bare 26 år gamle arkitekten Adolf Bredo Greve ble kåret til vinner.

Fagdagen begynner med en omvisning i bygget, som i dag er tatt i bruk av Edvard Munch videregående skole. Det er rehabilitert og forsiktig ombygd for sin nye funksjon. Og den nye skolen har blant annet følgende fagretninger; kunst, design, arkitektur, håndverksfag og musikk, dans og drama. Det er interiørarkitektene fra Kapsel Design som har hatt ansvaret for interiøret, og som også leder omvisningen på skolen.

Blant spennende foredragsholdere på fagdagen er bonde og gründer Roar Svenning fra Stokkøya, som med sitt sjøsenter har bygd en hel destinasjon. Videre møbel- og produktdesigner Runa Klock som nylig bel tildelt Jakob-prisen, arkitekt Anne Bjørndal fra Rodeo Arkitekter, sivilingeniør Lise Bergflødt fra Statsbygg som har arbeidet mye med brukerperspektivet i bygg, og Tone Berge fra arkitektene Kaleidoscope som skal orientere om prosessen bak «Lev til du blir 110» og samarbeidet om dette med NTNU.

Så kan vi (som en ekstrabonus) sammenligne brukerperspektiv, ideer og utforming fra Adolf Bredo Greves idéer fra 1897 med de prinsipper vi idag søker oss frem til og arbeider med.

Det blir en spennende dag!


Henrikke Roll Heirung
Interiørarkitekt MNIL, styremedlem i NIL