Frieles Kaffe - Bergen Jernbanestasjon

Tidlig på 1990- tallet innledet SSP (The Food Travel Expert) et samarbeid med Kaffehuset Friele for å etablere et serveringssted på Bergen Jernbanestasjon. SSP var eier og Kaffehuset Friele lånte ut sitt navn og sin identitet. 21 år senere i 2011, er både SSP og Friele klar for en fornying av stedet. Sol Design blir engasjert til utformingen av det nye konseptet.

Fokus blir lagt på å fremme byggets flotte og verneverdige karakter, sammen med å skape en egen atmosfære og personlighet. De originale kraftige betongsøylene fremheves - nytt flisegulv blir lagt i et tidsriktig uttrykk, eksisterende taklamper får tre frem med en sentral plassering i front av skranke. Vindu mot jernbanehallen som har vært gjenbygget de siste 21 årene åpnes opp og det skapes en naturlig synergi mellom kaffebar og jernbanehall. Balansen mellom originale og tidsriktige uttrykk, sammen med moderne former gir kaffebaren særpreg. Frieles identitet og historie tydeliggjøres, og det blir skapt et sted for kaffelidenskap. De gode kaffestundene vektlegges, enten en er på farten, eller har anledning til å tilbringe tid til å nyte kaffien i de nyrestaurerte lokalene. 

Lokalet består av en aktiv del i fremre del, hvor det også er laget en egen Coffee-shop hvor kundene kan velge sin egen kaffe og kverne - veie og kjøpe til å ta med hjem. I bakre del er det en rolig atmosfære med dype gode stoler foran peisen - hvor roen og kaffeen kan nytes. Det er også åpnet opp med inngang direkte fra den nye bybanen til bakre del av kaffebaren.

Kaffekoppen er en viktig den av livene våre, og på Frieles kaffebar har vi dedikert en hel vegg til en "Kaffekopp Unika" utstilling. Tanken er at den skal være en levende utstilling med fokus på unike kopper og andre viktige elementer i "de gode kaffestundene". 

Til åpningen stilte den lokale keramikeren Annette Wollertsen Skeide ut sine sjarmerende kopper. Disse vil det også være mulig for publikum å få kjøpe. Åpningen ble foretatt av Herman Friele - torsdag 15. desember på Bergen Jernbanestasjon.

Kategorier

Prosjektleder

Sonja Solstrand Interiørarkitekt MNIL

Oppdragsgiver

Kaffehuset Friele AS og SSP

Hjemmeside

Foto

Ane Bysheim