Bybanen i Bergen

I samarbeid med det danske Designkontoret Kontrapunkt og Arkitektkontoret Cubus, vant vi konkurransen om  å designe den nye Bybanen i Bergen, som har
offisiell åpning 22. Juni 2010. I  dette samarbeidet er det utformet stasjoner med leskur, elementer og utstyr, grafisk design, skilting, brosjyrer, uniformer (samarbeid med T. Michael), vogner, interiør og eksteriør (eksteriør i samarbeid med Paulussen Design i Tyskland). Fuggibaggidesign har stort sett arbeidet med vognene, interiør / eksteriør , samt informasjonsbrosjyrer. Den første vognen kom til Bergen fra Stadler i Berlin like før jul 2009.

Bybanens interiør og eksteriører er en lett gjenkjennelig del av bybane-familien. Farge og materialvalg er gjennomført i hht verdier og parametre som er lagt i arbeidet med konkurransegrunnlaget og merkevareplattformen. Universell utforming har vært viktig i valg av farger. I eksteriøret gjør den orange fargen i fronten og langs toppen at vognen blir godt synlig i bybildet. I interiøret merkes de vertikale håndstengene med den orange fargen. Når det gjelder interiørmessige valg forøvrig er det valgt produkter som er tilpasset offentlig transport og gjeldende brannkrav. På gulvet er det valgt et grått gummigulv, vegger er laminat lys grå /hvit. Buede vegger mot tak er nærmest hvite. I himlingen har vi designet 4 ulike motiv (som er belyst fra baksiden) fordelt på 12 vogner. Belysningen i vognene er en blanding av LED belysning og lysstoffrør. I buen over alle utganger /innganger er det markert en rød og grønn lysende led stripe som blinker ved stopp. Setene har tekstil med mønster som også finnes på glasset i leskurene.

Bybane ceiling art
BILLEDSERIE NUMMER 1 ‚"POLINELL"
LASSE BERNTZEN
Reisen går gjennom et kjent landskap, men alltid i forandring. Sterke kontraster, nytt og gammelt, lyst og mørkt, natt og dag og snø og regn. I tunnelens mystiske mørke kommer lyskjeglen mot deg som en fullmoden gul Løvetann før den visner og slynges ut i verdensrommet. Men brått rives du ut av tankespinnet og du møer dagslyset og hverdagen på den andre siden.

BILLEDSERIE NUMMER 2 ‚ "FRUKTFLUKT"
LASSE BERNTZEN
Hverdagsreisen blir oftest sett på som en ren praktisk forflytning fra ett sted til et annet. Men selv vår daglige kjente og rutinepregete reise til og fra jobb eller sentrum gir oss, som alle andre reiser, nye inntrykk, opplevelser og impulser. Ingen dager er helt like og du møter alltid nye mennesker.
Pust ut ‚tankene flyr og stasjonenes råde kartmarkører er plutselig blitt til fristende modne røde bær.

BILLEDSERIE NUMMER 3 ‚ "FREKVENS"
IAN HOLCROFT
En lett flytende reise i rytme og bevegelse som spenner fra det tilfeldig antydende mønsteret til en distinkt og markant struktur. Mønsteret beveger seg fremover via ulike punkter mot et sentralt senter, og her kan det dreie i mange ulike retninger. Reisen endrer kurs, dreier rundt og beveger seg tilbake mot det tilfeldige og løsslupne.

BILLEDSERIE NUMMER 4 ‚ "AVTRYKK"
FREDRIK RYSJEDAL
Et avtrykk på en stoppeknapp eller en døråpner tar deg med på reisen gjennom landskapet som vi farter i til daglig,bare sett i et mikroperspektiv. Fingeravtrykkets mønster går videre over i strukturer som vi kjenner igjen fra naturen. Når denne reisen ender opp i vann endrer strekene og motivene seg til energi og fargerike strømninger.

Bybane Informasjon
Design og illustrasjon av Informasjonsfolder og brosjyre i forbindelse med oppstart av grunnarbeidene for Bybanen i Bergen.

Kategorier

Prosjektleder

Bente Irminger ( Interiørarkitekt MNIL)
Ian Holcroft ( Grafisk designer)

Samarbeidspartner

Cubus
Kontrapunkt

Oppdragsgiver

Bergen Kommune, Bybanekontoret

Hjemmeside

Foto

Daniel Clements