Funkisleilighet i Drammen

Leiligheten fra 1972 hadde en lukket planløsning med mange små rom og lite lysgjennomslipp. Oppdragsgiverne ønsket hjelp med å få åpne opp mellom rommene og skape en luftigere planløsning, samtidig som de ville bevare noe skjerming mellom de ulike funksjonene i leiligheten.

Den tidligere garderoben som blokkerte for lys og utsikt mot stuen ble fjernet og ny garderobe ble plassert mot soveromsveggen. Mot stuen ble det oppført en spilevegg hvor spilene er skråstilte og glippene mellom spilene endrer seg ut fra hvilken vinkel du ser dem fra.

Badet var kronglete innredet med separat toalett og vask, og for liten plass til en vanlig vaskemaskin. Vi valgte å ta en del av kjøkkenet for å få laget et større bad med en ordentlig vaskeromsnisje. Resten av badet ble utformet rundt at den tykke veggen mellom dusj og toalett ikke kunne fjernes, fordi den inneholdt rørgjennomføringer til leiligheten over.

På kjøkkenet ble begge vegger mot stuen revet, og mot TV-delen ble det satt opp en spilevegg, mens det er helt åpent mot spisestuedelen. Selv om kjøkkenet er mindre enn det var i den opprinnelige planløsningen, er det mye mer praktisk og føles mer romslig i dag.

Eierne av denne leiligheten er designentusiaster, og de fleste møblene hadde de fra før, eller skaffet seg underveis uten vår hjelp. Etter planløsningsfasen hjalp vi til med å sørge for en helhetlig materialpalett med utgangspunkt i eiernes ønske om å bruke douglas gran fra Dinesen på gulvet. Vi har også tegnet all fast innredning, inkl en hodegavl i sortbeiset douglas gran på soverommet.

Det var viktig for kundene at det ble valgt kvalitetsmaterialer i alle ledd, og samarbeidet med såpass kvalitetsbevisste og designinteresserte oppdragsgivere var inspirerende. Kjøkkenet er fra Uno Form, og ble valgt med åpen sokkel på kjøkkenøyen for å gi et lettere uttrykk.

Den eksisterende peisen var opprinnelig i murstein. Hovedformen, som vi syntes passet inn i den ellers funksjonalistiske leiligheten, ble beholdt og alle sider ble glattpusset. Det ble lagt samme flis ved peisen som i gangen og på badet for å skape en helhet i materialbruken og en rød tråd i leiligheten.

Belysningsplanen er utformet av oss, med en kombinasjon av lysskinner som er integrert i himlingen og single spotter som er plassert i par der det er naturlig å lyse opp enkeltelementer.

Kategorier

Prosjektleder

Ine Elisabeth Bangås

Foto

Anne Bråtveit