Skipet - kontorbygg i massivtre

https://interiorogmobler.no/artikler/milj%C3%B8ambisjoner

 

Skipet er nå ferdigstilt, bygget som Norges største kontorbygg i massivtrekonstruksjoner. Det ligger ved Danmarks plass i Bergen, plassert i området avgrenset av søndre innfartsåre / Gamle Nygårdsbro i øst og ”Utrustningsbygget” (Solheimsgaten 9) i sørøst. Området grenser til ”Verftsplassen” og småbåthavn i sørvest. Byggets arkitektur og navn spiller på plasseringen i et gammelt skipsverftsområde. Det har fått en enkel hovedform med et bøyd volum som avrundes mot nord i en karakteristisk «baugform». Fasadene er kledd med glass i en varm okergul farge, og har også innslag av tre, og noe tegl i plan en.

Innvendig materialvalg
Holon Bergen har hatt ansvar for interiørarkitekturprosjektering i Skipets fellesarealer, designkonsept og overflatevalg i bygget, koordinering av belysningsplaner, og konsept for dekorbelysning. Den største oppgaven var å koordinere mange ulike tresorter for å oppnå et helhetlig utrykk. Fargenyanser på parkett i hvitpigmentert ask, spilehimling i furu, nanoperforerte akustiske plater i naturask, og synlig massivtre i gran ble nøyaktig vurdert mot hverandre.

Spesiallagde møbler i resepsjonsområdet og i kantine er utført i varmebehandlet ask, som skaper en spennende kontrast mot de dominerende, lyse overflatene. Også dører i innvendige glassfasader står i kontrast mot lyse himlinger, og synlig massivtre i kontoretasjer.

Møbleringsplaner, konseptutvikling, og valg av løst inventar i kantinen var også blant Holons oppgaver. Kortreiste, skandinaviske møbler var et naturlig valg. Bygget har høye miljøambisjoner, og det å satse på norske designprodukter var viktig for interiørarkitekten og byggherren.

 

• Bergens første kontorbygg med bærende konstruksjon i massivtre og limtre
• BREEAM Excellent
• Passivhus energiklasse A
• TEK-17
• Sedumdekke, solcelleanlegg og insekthotell for humler og bier
• Batteribank i underetasjen for å kunne kjøpe billig strøm om natten som kan brukes om dagen


Prosjektet var samarbeid mellom Paal J Kahrs Arkitekter og Holon Arkitektur. 

Kategorier

Prosjektleder

Paal Kahrs MNAL

Samarbeidspartner

Ingunn Palmesen MNAL
Bjørnar Lunde
Agnieszka Ksiazek
Thomas Villanger

Oppdragsgiver

GC Rieber

Foto

Beata Brzoza
Solheimsviken 15
Bergen