Nord-Kran
Daglig leder av industribedriften Nord-Kran AS overtok et industribygg som de skulle flytte inn i, hvor Intark allerede var inne som interiørarkitekt for en leietaker (se prosjekt «Solregn»). I forbindelse med forhandlinger om å utvide leiearealet ble vi engasjert til å tegne ulike forslag til fordeling av tilgjengelig areal, der vår oppgave var å sørge for en planløsning hvor begge bedrifter fikk sine behov dekket. Resultatet av dette førte til at daglig leder ønsket å benytte oss til full prosjektering av Nord-Kran sine lokaler.
Nord-Kran er en industribedrift som importerer kraner fra italienske Fassi, og leverer kraner og komplementære produkter til lastebiler. Oppdraget var todelt; en helt ny administrasjonsdel med 5 arbeidsplasser i 2. etasje, og lettere oppgradering av inngangsparti med kantine og kundemottak i 1. etasje.
Nord-Kran flyttet fra et bygg hvor administrasjonen satt i lukkede små kontorer. Selv om de fortsatt hadde behov for egne cellekontorer, ønsket de seg en løsning hvor de hadde mer kontakt med hverandre. Det var også viktig at daglig leder var synlig for kunder som kom inn i administrasjonsdelen.
Løsningen ble å etablere cellekontorer langs fasadeveggene og lage et sosialt «midtpunkt" i senter av kontorene. Modulvegger i glass inn mot fellesarealene gjør at de ansatte lettere kan få kontakt med hverandre, samtidig som de sitter uforstyrret i egne rom. Den sosiale sonen i midten brukes til å ta i mot nye kunder, ved uformelle møter og ved sosiale møter mellom de ansatte i løpet av dagen. I tillegg ble det etablert et møterom i tilknytning til den sosiale sonen.
Bygget ligger i et industriområde, og inneholder også en produksjonshall som benyttes av Nord-Kran. Vi ønsket å ta noe av det industrielle uttrykket inn i kontorlokalene, og valget falt derfor på mikrosement fra Mapei på gulvet i alle fellesarealer. Denne er ekstra motstandsdyktig mot oljesøl som industriarbeiderne kan dra med seg fra produksjonshallen i 1. etasje når de må opp i administrasjonen. Samtidig var det viktig for oppdragsgiver å oppnå en varm og innbydende atmosfære i administrasjonsdelen, hvor de daglig tar i mot kundebesøk og driver med mye innsalg. De fleste av disse kundene er menn, og det ble derfor bevisst lagt vekt på møbler med et maskulint og samtidig klassisk uttrykk i den sosiale sonen.
På kontorer og prosjekt-/møterom er det lagt akustikkdempende teppe fra Milliken, levert av Prosjektgulv. Lysplanen ble utviklet i samarbeid med lysdesigner fra Light House Company, som også har levert all generell belysning. Sittegruppen i den sosiale sonen ble understreket med et teppe som avgrenser den og skaper naturlige gangsoner rundt den, og i himlingen over ble det valgt eikespiler for å skape ekstra lunhet. Ved å velge standard hvit himling i resten av lokalet holdt vi oss likevel innenfor budsjettet. Møterommet er malt i en varm og lun farge, og gardiner i matchende farge er med på å skape et enda bedre lydmiljø, og kan skjerme for innsyn ved behov.
I byggets 1. etasje skulle oppussingen ved hjelp av enkle grep gi besøkende et godt førsteinntrykk og lede dem til riktig del av bygget. Her ble det ikke gjort noen endring i planløsningen. For å profilere bedriftens industriproduksjon ble denne delen av bygget utformet i en råere og mer industriell stil enn administrasjondelen.
Denne delen stiller også høyere krav til slitestyrke på materialer, fordi den benyttes av industriarbeidere med vernesko, oljesøl og verktøy i lommene som kan skrape borti vegger og innredninger. I kantinen tegnet vi derfor innredning i rød valchromat. Fargen gjenspeiler logoen til Nord-Kran og det kompakte og gjennomfargede materialet tåler røff bruk uten at riper blir lett synlige. Veggene består av malt betong, og møbler ble valgt i metall, heltre og kryssfinér. På gulvet er det lagt et homogent vinylbelegg fra Tarkett.
I byggets hovedinngang ble eksisterende gulv, vegger og tak i mur og betong malt, og det eneste nye elementet vi har tatt inn her er LED-lysrørene på vegg som leder besøkende mot kundemottak og trapp opp til adminstrasjonsdelen. Den generelle belysningen er oppgradert til LED.
Intark var første aktør inn i prosjektet og prosjekteringen foregikk i tett dialog med oppdragsgiver, som viste stor tillit til vår kompetanse og våre forslag. Vi har også vært med gjennom hele byggeprosessen, i tett kontakt med utførende håndverkere og gjennom felles byggemøter annenhver uke, frem til lokalet stod ferdig.