Penthouse Stavanger

Leiligheten ligger i øverste etasje i det som tidligere var Norges Hermetikkfagskole. Bygget ble åpnet av Kong Haakon VII 16. september i 1952. Kongens tilstedeværelse viser at byens hermetikk-industri og den nye utdanningsinstitusjonen hadde stor verdi for hele landet. 

Rehabilitering og transformering av den gamle skolen til leilighetsbygg ble startet i 2018 og stod klar sommeren 2020. Bygget består av totalt 22 leiligheter. Bygget har kun 4 etasjer og vi syns det gir leilighetene en fin menneskelig skala og nærhet til bakken og naturen rundt bygget. 

Bringe naturen inn 

Å bringe naturen inn var en viktig tanke i utviklingen av plantegningen, som også er et tradisjonelt tankesett innen nordisk arkitektur og design. Bygget ligger vakkert til med en stor og åpen park med høye bøke- og kastanjetrær på den ene siden, et eldre villa område mot nord-vest og utsikt til Ryfylkefjellene mot sørøst.

Vi orienterte interiøret med bakgrunn i siktlinjer som tar inn landskapet med de ulike opplevelser. Leiligheten har store vinduer fra gulv til tak som skaper dragning mot uteområdet og visker ut linjene mellom eksteriør og interiør. Det skiftende vestlandsværet fra dramatiske stormer til lav gyllen høstsol har spilt en viktig rolle i organisering i planleggingen, og som en kontrast til det utfordrende klima ble det viktig å skape et varmt interiør.

Nordisk tanke om hygge

Klimaet tradisjonelt sett gjør at vi i Norge tilbringer mye tid inne. Norge er også det landet i verden der innbyggerne har mest fritid. Gjennomsnittlig har vi over 6 timer hver dag når jobb, søvn, husarbeid o.l. er unnagjort. Vi er i verdenstoppen med oppussing som har stor påvirkning på den nasjonale økonomien. Dette gjør at vi også er mye hjemme, og vi inviterer folk hjem til oss. Vi har en tradisjon for å skape hygge og dette var også viktig for vår oppdragsgiver. I tillegg skulle leiligheten være funksjonell i hverdagen, både som et godt hjem, som hjemmekontor og et sted å invitere familie og venner.

Plantegning

Den 152 kvadratmeter store leiligheten er designet rundt en peis i senter som er synlig fra stuen, kjøkken og entrè. I nordisk tankegang sentreres peis for hygge på et sentralt punkt. Om man ikke i dagens standarder sitter foran den for varmens skyld slik som før, så er den et viktig element som selve hjertet i hjemmet. 

Ingenting er plassert foran vinduene slik at lyset i størst mulig grad får får slippe gjennom leiligheten. Dagslyset spiller en viktig rolle spesielt vinterstid og derfor er leiligheten designet med tanken om å skape tilhørighet til lyset og naturen.

Kjøkken og spiseplass har sentral beliggenhet og sammen med to stuer utgjør de hjerterommet i leiligheten. Alle sonene oppleves som intime og hyggelige å være i også selv om man er alene. Stuene kan deles av med spesialdesignede skyvedører i glass. Den ene stuen er en typisk tv-stue med myk møblering mens den andre har bibliotek hvor man kan lese en god bok og nyte flott utsikt.

Leiligheten har to soverom med tilhørende bad. Gjesterommet fungerer også som hjemmekontor og begge har utgang til terrasse. Det er eget vaskerom i leiligheten med spesialdesignet innredning med bl.a. smart skjorteoppheng. Leiligheten har heis med direkte adkomst til leiligheten. Entreen går hele veien rundt heissjakten og har spesialdesignede garderober langs veggene.

Himlingshøyde er 260cm noe som gir en luftig følelse. Himlingene er i hvitmalt gips og er inntrukket fra alle vegger, som om den svever. Langs fasaden er himlingen designet for å skjule alle gardinoppheng og gi følelsen av at gardinene, som går fra gulv til tak, fortsetter videre opp. Langs senter av leiligheten har vi plassert ledbelysning i den inntrukne himlingsnisjen, dette gir et varmt lys på materialer og spesialbygd innredning. I tillegg gir det en utrolig fin stemning.

Himlingdesignet er enkelt og forsterkes av de minimalistiske belysningsarmaturene fra Kreon. Armaturene varierer fra innfelte spotter til innfelte belysningsskinner. De er i sort for et sobert og maskulint utrykk. Musikkanlegget er også integrert i samme utførelse som spottene. Sub-woofere er bygget inn i taket for en magisk lydopplevelse og alle rom har høyttalere.

Fargepalett

Fargepaletten er dus med en overordnet følelse av varme, selv om det er benyttet mye gråtoner. Vi har benyttet mye tre som gir et nordisk og naturlig utrykk, men også litt luksuriøs følelse med innslag av italiensk marmor og stein. Materialene har forskjellige teksturer og overflater som tillater lyset å tilføre skiftning i stemning i løpet av dagen og årstiden, alt etter hvordan lyset faller inn. Vi jobbet også med å skape nyanser og dybder i interiøret. Dette er best synlig i den åpne gangsonen rundt heisen. Den er kledd med eikespiler med grovere tekstur og kontrasten skaper en fin dybde når man opplever den fra kjøkken og stue. Gulvene har brede eikestaver i en varm gråtone som flyter gjennom den åpne planløsningen. Bad har italienske steinfliser som gir et elegant og klassisk utrykk. Alle vegger er malt i grå toner, fra mellomgrått til helt mørkt. Alle rom bortsett fra bad har tunge gardiner i velur som gir rommene lunhet og som endrer fargespillet etter hvordan lyset faller.

Belysning

Belysningen ønsket vi skulle være funksjonell og kun lyse der det er behov, den er derfor tilbaketrukket. Armaturene er minimalistiske og stramme i sort. Vi har brukt mye indirekte lys i form av inntrukne ledlister i himling og innredninger for å reflektere lys til rommet via elementer og materialer. Den generelle belysningen er integrerte spotter og belysningskinner som gir et maskulint preg. Unntaket er pendlene som henger ned som dryss forskjellige steder i leiligheten. Hovedelementet er en majestetisk lysekrone fra Lindsey Adelman på hedersplass over spisebordet. Vi har brukt en varm fargetone på all belysning for å forsterke den varme følelsen i rommet.

Møblering

Møblering er med og skaper soner og rom. All innredning er spesialdesignet mens kjøkken, deler av garderober og løst møblement er fra italienske Poliform. Det er valgt kontrastfulle teksturer på møblene for å få variasjon selv om fargepaletten er dempet. Et unntak er innslaget av brente farger for å forsterke varmen og nordisk sjel.

  1. Kjøkken.

Kjøkken har en viktig betydning i hjemmet. Her samler man familien i hverdagen og her inviterer man venner til gode måltid. Kjøkkenet består av en høyskapvegg og en vegg med benkeskap og overskap. Materialet er i mørk eik med matt utføresle. I senter har vi plassert en øy med kokemuligheter. Øyen har en grå-brun marmor benkeplate som gjentas på bakveggen. Bakveggen har også overskap i glass som reflekterer den vakre pendelen fra Lindsey Adelman over spisebordet. Lampen er i håndblåst glass og sotet utførelse, den symboliserer en gren med blader som harmonerer med bladene fra trærne i parken ute. Stolene har et brent og gyllent cognaqfarget skinn for å gi ytterligere varme til rommet mens rygg er i flettet skinn. Alle fargene i rommet gjentas i det håndknyttede teppe fra Walter Knoll under spisebordet. 

Vinduskarmene i eik lager en fin ramme mot utsikten og definerer rommet i en helhet.

2. Peis.

Peisen er designet i senter av leiligheten. Den er synlig fra kjøkken, stuene og entre. Veggen er malt i en rolig dyp farge for at flammene skal tre frem. 

3. Vindu plasser

To myke loungestoler som ikke er for ruvende og stenger for utsikten, men mer som en del av eksteriøret. Den ene loungestolen har fotskammel, og begge har mobile sidebord sli at man kan flytte kaffekoppen med seg rundt. Et lavt konsollbord fra B&B for bøker og magasiner dekoreres med en senter-piece lampe i sort. Stolene er trukket i grått, slett tekstil med cognac fargede skinnputer i samme farge som spisestuestolene.

4. Stuen og biblioteket.

Dype myke sofaer mot hverandre gir en intim og sosial setting når eier har gjester. En spesialdesignet bokhylle med integrert ledlys fremhever den italienske gråbrune marmoren bak hyllen. Marmoren oppleves luksuriøs men rolig, slik at dekor og bøker harmonerer fint. Fotografiet over sofaen har eier selv kjøpt fra en kunstner fra??

Et lyst teppe rammer inn sonen samtidig som man ser sammenhengen inn til tv-stuen. Marmorbordet i senter med sort og cognacfarget utførelse hentes opp i farger på sofaputer for en fin helhet.

5. Tv stue

Stuen har mulighet for å lukkes med doble spesialdesignede glassdører. Rommet har store vinduer på to av veggene som rammer inn de store trærne utenfor. Den er møblert med to myke og behagelige dagsenger som er vendt mot Bang Olufsen TV. Tekstilet er tykt og mykt, og gir en ekstra følelsen av komfort. Fargen er grå med innslag av grønt som harmonerer fint med de mosegrønne dekorputene. Mellom dagsengene står to små bord som kan flyttes etter behov, mens bak den innerste dagsengen hviler et lavt konsollbord. Over konsollbordet henger et nydelig dryss av Bocci pendler som tar opp de grå og beige fargetonene i paletten. Møbleringen rammes inn av et lyst teppe med fin kontrast til det mørkere tregulvet i eik. 

6. Entre.

Entre har inngang fra trapp og inngang fra egen heis. Heissjakten er malt i en rolig dyp farge slik at eikespilene på motsatt vegg skal tre frem. Entre har 2 stedbygde garderober som glir inn i omgivelsene, men med små detaljer som popper frem. Deriblant et speil med lyssatt ledlist bak og en liten lampe. Håndtak på innredningen er diskret og gjentas i hele leiligheten.

Entre har også spesialdesigne skyvedører i glass med eget mønster i metal. Dørene som fører inn til rommene tilsluttet entre, går helt til himling. Disse har integrerte karmer som gjør at de nesten forsvinner i veggen. For å forsterke dette, har vi lakkert de i samme farge som vegg.

7. Gjesterom

Fargene fra resten av leiligheten gjentas i gjesterommet, men rommet har flere funksjoner og fungerer også som hjemmekontor for eier. En spesialdesignet nisje med plass til laptop og oppbevaring. Pulten har en integrert bordlampe og ledlist under oppbevaringshyllene som kaster varmt lys ned på eikespilene. Rommet har også utgang til egen terrasse.

8. Gjestebad

Gjestebad har flislagte gulv og vegger og spesialdesignet innredning i samme eikefarge som kjøkken. Spilene i dørene tar opp igjen spilene fra gangen, mens vasken er spesialdesignet med en lekker ramme rundt kanten som såvidt stikker oppfor benkeplaten. Blandebatteriet fra Vola henger ut fra veggen slik at baderomsinnredningen med sine detaljer og dekorbrett får komme frem. En enslig pendel fra Bocci henger ned foran speilet og gir et mykt lys i rommet.

9. Vaskerom

Vaskerom er designet etter klientens aktive liv. I forhold til jobb-garderobe er det laget et eget oppheng for skjortene til å tørke, men også tørke av treningsklær. Rommet har egen utgang til terrasse for å kunne luft-tørke klær og utstyr.

10. Hovedsoverom

Eiers eget soverom er tilbaketrukket, med egen utgang til terrasse. Den er mørk og lun i fargen, og vegg og garderobeskap går ton i ton. Garderoben har også en spesialbygget sittenisje med speil, med integrert koffertlagring i benk under. Sengen er i mosegrønn skinn, mens møbleringen rammes inn i et lysegrått teppe. En maskulin og stram pendel fra Roll a& Hill svever over det ene nattbordet. All belysning, varme og peis kan styres fra telefonen, slik at man ikke trenger å reise seg fra sengen eller noen andre plasser for å endre lyskonseptet i leiligheten.

Soverommet har også privat inngang til eget bad. Den kan lukkes med doble skyvedører i sotet glass, med spesialdesignet mønster. Hovedbadet har italienske steinfliser, og en romslig dusj med lyssatt nisje til såper. Innredningen gjentar fargene og spilene fra leiligheten for å skape en fin helhet, samtidig som den er designet ned i minste detalj etter klientens behov.

Helhet

Målet vårt var å skape en gjennomført helhet som var preget av varme og at vi var tro mot det nordiske. Klienten ønsket en moderne livsstil, men likevel innslag av luksus som han opplever på forretningsreiser verden over.

Kategorier

Prosjektleder

Gudbjørg Simonsen

NIL-medarbeidere

Samarbeidspartner

Bakke Bygg
Expo Nova
Treprosjekt

Oppdragsgiver

Konfidensielt

Hjemmeside

Foto

Arne Bru Haug
Stavanger 4000
4000 Stavanger