En levende Hall

HR Prosjekt i samarbeid med Arkitekthagen ble engasjert av byggherre gjennom en åpen anbudskonkurranse. Utgangspunktet for utlysningen var at Universitetet i Agder (UiA) lenge har sett at studierom har stått tomme mens kapasiteten ved kantinen har vært sprengt. Studenter ønsker ikke lengre å gjemme seg bort mens de jobber; de vil være ”tilstede”. I tillegg ønsket Universitetet at inngangspartiet skulle gi et tydeligere førsteinntrykk som støtter opp om deres visjon om «Samskaping av kunnskap». Ønskene er imøtesett med en stor ombygging av vrimlehallen ved inngangspartiet til UiA. Den er nå gjenskapt til en oppholdsvennlig og levende hall med bedre arealutnyttelse, kantineutsalg og rundt 260 nye sitteplasser av ulik kategori.

 

Konseptet ble utviklet rundt stikkordene Ungt, Uformelt og Levende. Der hallen tidligere var en gjennomfartsåre, skulle den nå bli et levende oppholdssted med uformelle og inkluderende arbeids- og møteplasser for et ungt publikum. Universitetet hadde på forhånd satt sammen brukergrupper med både studenter og ansatte, som skulle involveres i både planlegging og i vurdering av løsninger underveis i prosessen. For å sikre at kantineutsalget skulle fungere optimalt, var også Studentsamskipnaden i Agder jevnlig involvert i utformingen av denne. Universitetsbygningen er eid av Statsbygg og de hadde derfor ansvaret for de byggetekniske arbeidene. Gjennom hele prosessen ble prosjektet utviklet i et tett samarbeid mellom de involverte.

 

Formspråket er holdt enkelt, med rette linjer. Det var sentralt å gi interiøret en egenart, og samtidig var det viktig å spille på lag med eksisterende arkitektur. Det var derfor naturlig å la spesialinnredningen følge de skeive vinklene i bygget og bli en del av bygget ved å fortsette de arkitektoniske linjene. Det er lagt vekt på tidløse løsninger og bruk av solide og miljøvennlige materialer. I hovedsak er spesialinnredningen bygd opp av enten eikefiner på europeisk kryssfiner eller av Valchromat. Alt av tekstiler er ull eller kunstlær, og alle sittebenker er tegnet slik at man enkelt kan bytte puter ved slitasje. For å skape soneinndeling og variasjon er det tatt utgangspunkt i to material- og fargepaletter som spiller godt på lag med den eksisterende paletten i bygget og med ton-i-ton farger som spenner fra rustrøde toner til støvet blå/grå. For å skape en spennende kontrast er bakveggene i kantineområdet malt i en dempet komplimentær sennepsgul farge.

Kategorier

Prosjektleder

Lone Mailen Tronseth
Marte Frøystad

Samarbeidspartner

Bico Bygg og Innredning AS
Senab Eikeland Kristiansand

Oppdragsgiver

Universitetet i Agder

Hjemmeside

Foto

Jan A. Olsen
Gimlemoen 25
4630 Kristiansand