Trender å tro på?

Dagbladet søndag (3. januar) har kåret "50 ting, steder, mennesker og trender" som redaksjonen tror på og her scorer bygninger og design ganske høyt.

Kunstgalleriet Hugo Opdal på Flø som også huser en Moods of Norway-butikk, banker for eksempel den nye operaen (37. plass), den nye Holmenkollbakken (28. plass) og Nasjonalmuseet i Roma (22. plass), ned i støvlene når det gjelder interesse-gjetninger foran det kommende året. Galleriet kom på annen plass.

Bare Harads trehotell - i Nord-Sverige, like ved polarsirkelen - slår galleriet med sin førsteplass. Dette er et prosjekt med hotellrom hengende i trær som sju svenske arkitektkontorer er invitert til å tegne.

Ralston & Bau studio i Dale i Sunnfjord som også heter Transplant, har kapret 21. plassen med sin satsing på bl.a. designaktiviteter, arkitektur og materialbibliotek. Kontoret planlegger flere bærekraftige interiør- og huskonsepter i 2010.  

Forvandling av eksistrende bygninger,(transformasjon), turistveier, småbruk og generasjonsboliger kommer ganske høyt på redaksjonens liste. Alt fra svære, nedlagte fabrikker til små gallerier vil nok transformeres i 2010. Et eksempel på sistnevnte er den gamle melkebutikken ved Sofienbergparken i Oslo som ble fotogalleri i fjor.

Møbler uten skruer av økologiske materialer- som serien Romfisk - har havnet på 30. plass, mens Norrgavels svanemerkede møbler som er er tilgjengelige i ny butikk i Oslo, kommer på 47. plass.  
 
Overraskende nok kom Bellonas kontorbygg i passivhus-standard på siste plass. Organisasjonens hovedkvartal på Vulkan i Oslo vil få så mye energi ved hjelp av materialbruk og tekniske løsninger, at det skal kunne levere overskuddsvarme til fjernvarmenettet på solrike dager. Innflytting i oktober.