Møte i Kulturdepartementet om kunstnerøkonomi 19. mai 2014
Medlemmer av EKD-nettverket var invitert til møte med utredningsleder Vigdis Moe Skarstein i forbindelse med utredningen av kunstnerøkonomien.
Det skal på bakgrunn av innhentet materiale og diskusjoner utarbeides en rapport som beskriver aktuelle problemstillinger og forslag til tiltak.
Frist for levering av rapport: 1. desember 2014.
NIL / DL fokuserte på noen hovedpunkter som også er sendt skriftlig i ettertid:
Møbeldesignere MNIL jobber litt som frie kunstnere. Mange har andre jobber ved siden av pga. økonomien. Det tar tid å slå gjennom. Selv om man har vunnet priser for design, er det ikke sikkert at man får satt produktene i produksjon.
Man konkurrerer egentlig med møbeldesignere fra hele verden.
- Vi ønsker at det offentlige skal utlyse møbelkonkurranser med fokus på ny norsk design. Gjerne unge nyutdannede kunstnere.
Interiørarkitekter MNIL konkurrerer med interiørdesignere og andre med svakere faglig bakgrunn. Det er mye fokus på interiør i media (glansede magasiner og fjernsynsprogrammer), uten at forskjell i kompleksitet og kvalitet blir belyst – type nytt hjem på 60 minutter. Dette skaper et skjevt bilde av yrket/faget og medvirker til at lønnsnivået er/holdes lavt.
Int.ark. ligger betydelig under ark. og lark. i lønnsstatistikken (til Afag), noe Afag mener er helt feil og må jobbes med å få endret.
- Vi ønsker flere konkurranseutlysninger på interiørarkitekttjenester, på linje med bygg- og landskapsarkitekttjenester. Gjerne med prekvalifisering som ikke er for tidkrevende, for å «luke vekk» useriøse aktører. Og deretter mer krevende anbud for en utvalgt krets – evt. med kompensasjon for tilbyderne.
- Det offentlige bør ansette interiørarkitekt MNIL i kommuner, fylkeskommuner og statlige etater for å heve bestillerkompetansen og forståelse for kvalitetsnivå på dette området.
- Tilrettelegging. Det må gjøres enklere å starte opp, eie og drive egne bedrifter. Forenkle skjemavelde og rapportering. I dag er mange lykkelige for å bli ansatt i et veletablert firma, noen på dårlige betingelser, fordi man ikke forstår hvordan man skal opprette egen bedrift.
- Opplæring i entrepenørskap (EKD, skolene, andre?)
DL avsluttet innlegget med å gi NILs årbok 2014 i gave til utredningsleder Vigdis Moe Skarstein. Eksempler på hva våre medlemmer kan bidra med.