Makers'Hub pusset opp barnerommet på Torshov Transittmottak i Oslo
Mye arbeid har gått med i å gjøre rommet til et attraktivt sted for barn å leke. Nærmere bestemt 1100 timers frivillig arbeid. Ildsjelene som står bak arbeidet er grunnleggerne av Makers'Hub. Det er en organisasjon bestående av arkitekter og interiørarkitekter som sammen med frivillige arbeider for å gjøre asylmottak til et bedre sted å være.
Foto: Christina Campo
Barnerommet var før mer et oppbevaringsrom av leker enn et rom tilpasset barnelek i følge Else Abrahamsen. Hun er interiørarkitekt og en av grunnleggerne av Makers'Hub.
– Disse rommene her er de som blir glemt, og det er kanskje de som er de viktigste av alle. Dette er rom for barn som er strekt traumatiserte og som behøver trygge omgivelser for å vokse opp. Så vi har fokusert på å lage ulike soner i samarbeid med et pedagogisk team.
Barnerommet på Torshov Transittmottak før (t.v) og etter oppussingen, i regi av Makers'Hub og frivillige.
Foto: Makers'Hub
En av de frivillige som har vært mest aktiv er Karam Kifah Thanoon (30.) Han bor selv på mottaket og har vært med på arbeidet fra dag én.
– Dette arbeidet er det første som har fått meg til å glemme saken min, glemme hva som har skjedd meg. Familien min er fortsatt i Irak, i Mosul, og alle vet hva som skjedde med Mosul. Jeg prøver bare å holde meg opptatt med noe.
Et av hovdmålene til Makers'Hub er å bruke de som bor på mottaket i arbeidet. Det å få være med på prosjektet snudde opp ned på tilværelsen til Karam.
Jack Hughes er arkitekt fra Irland, men har vært med i Makers'Hub siden begynnelsen. Han forteller at det var da flyktningskrisen kom innover Europa at de virkelig følte et behov for å gjøre noe.
– Kjernen i vårt arbeid er at vi bruker de som bor her. Med det kan vi gi dem mestringsfølelse. Ved å gjøre et praktisk arbeid får de de muligheten til å føle seg bra. I stedet for å bare sitte alene i et rom, uten penger, uten noe. Da blir du deprimert.
Karam Kifah Thanoon har jobbet som håndverker i Irak, mens Jack Hughes er utdannet arkitekt fra Irland. Sammen arbeider de for å gjøre tilværelsen bedre for barna på mottaket. Foto:Makers'Hub
Med det arbeidet Makers'Hub gjør for å bedre boforholdene på asylmottak mener Abrahamsen de er med på å bedre helsen til beboerne.
– Jo lengre mennesker blir satt i limbo og ikke får mulighet til selvrealisering, jo verre går det utover helsen både psykisk og fysisk. Derfor ser vi på dette som et helseforebyggende arbeid.
Les hele saken fra TV2 Nyhetene her