Høyt = dyrt i BjørvikaSakset fra www.arkitektnytt.no 8. januar:

Første salgstrinn av leiligheter i Operakvarteret lover ikke godt for den gjengse boligkjøper. En toroms på 38 kvadratmeter har prisantydning på nær tre millioner kroner.

Ambisjonene om å skape en bydel for alle til tross – prisnivået på første salgstrinn i Operakvarteret levner ikke den gjennomsnittlige boligkjøperen store sjanser. En toromsleilighet som ble lagt ut på finn.no i går, har en prisantydning på 2 750 000 kroner. Den ligger i 15. etasje, med egen balkong, er østvendt, med integrert stue og kjøkkenløsning og tilgang til felles takterrasse.

-Her handler det om beliggenhet. Dette er Norges mest sentrale sted å bo, med kort vei til alt, sier Ola Bjerke i meglerselskapet Røisland & Co. Firmaet driver med prosjektsalg, i dette tilfellet for utbygger, Oslo S Utvikling, som er utviklere av NSBs tidligere eiendommer i Bjørvika.

Ved første øyekast kan denne leiligheten se ut til å ha en ganske ordinær nybyggstandard. Prisen ligger likevel godt over gjennomsnittet for toromsleiligheter i samme område, det vil si Gamlebyen og Grønland?

-Kostnadsnivået på nybygg i Bjørvika påvirkes av mange faktorer, blant annet står utbygger ansvarlig for å dekke inn 2500 kroner per kvadratmeter for å finansiere parker og fellesgoder, og dette ligger som en fordyrende kostnad. I og med at Bjørvika er et transformasjonsområde innlemmet i Fjordbyen, må prisnivået dessuten sammenliknes med sentrum vest, framfor sentrum øst. I det perspektivet er prisnivået ikke uforholdsmessig høyt, sier daglig leder Mikkel Røisland, i Røisland & Co.

Ifølge tall fra Econs boligstatistikk ligger prisene per kvadratmeter på Oslo Vest på 56 000 kroner per kvadratmeter – på Tjuvholmen alene på 80 000 kroner per kvadratmeter. Dersom toromsleiligheten i Operakvarteret går for prisantydning, betyr det et nivå på om lag 72 000 kroner per kvadratmeter.

Til sammenlikning selges toromsleiligheter i Stiklestadkvartalet, mellom Bjørvika og Grønlandsleiret, for om lag 1,4 millioner kroner – ca 37 000 kroner per kvadratmeter – altså så vidt over halvparten av anslått nivå i Bjørvika. Øverste etasje i Stiklestadkvartalet er åttende, og flere av leilighetene her har balkong, utsikt mot Ekebergåsen og takterrasser.

Røisland og Bjerke påpeker at den aktuelle toromsleiligheten som er til salgs ligger i et helt unikt bygg, 65 meter høyt, over 19 etasjer. Kombinasjonen høyde, sentral plassering og moderne design gjør sitt for prisnivået.

Standarden er dessuten betraktelig hevet over det som er normalt i nybygg. Kjøkkenet har dyrere kvalitet enn de rimeligste, det er gjort mye med detaljene, håndmalt listverk, gjennomgående eikebord på gulv, integrerte hvitevarer, egen fargeskala utviklet av interiørdesigner, ekslusive fliser på bad og spesiell vekt på valg av kraner, brytere, dimmere og downlights, understreker meglerne.

I første salgstrinn som pågår nå, er, i følge Røisland & Co, om lag 30 av 53 to- til fireromsleiligheter solgt. Visninger som har vært avholdt skal ha vært godt besøkt, og folk har generelt vært positive. På spørsmål om hvem som faktisk har råd til dette, som utgjør en foreløpig kjøpergruppe, svarer Ola Bjerke og Mikkel Røisland følgende:

-Ut fra det vi ser er det en spredt gruppe. Noen skal utvilsomt ha dette som en pendlerbolig, mens andre planlegger å bo her permanent. Rent aldersmessig ser vi at de eldste, 65 +, ikke er representert, og heller ikke barnefamiliene, men ellers er kombinasjonen variert.

Leilighetene, som ligger over kontoretasjene til KLP er innflytningsklare i mai, mens neste salgstrinn i Barcode skjer høsten 2010. Bygget er tegnet av Solheim + Jacobsen arkitekter (S+J arkitekter). Den rimeligste toromsleiligheten i byggets niende etasje koster 2,3 millioner kroner, mens den dyreste fireromsleiligheten, i toppetasjen, har en pris på 13 millioner kroner.

Helle Benedicte Berg