Dysthe nyslått ridder i møbeldesign


Den høytidelige overrekkelsen ble foretatt av H.M. Kongens sendemann, sjefen for adjutantstaben på Slottet, Nils Petter Granholt. Foto. M. Eckersberg

Designer MNIL/MNID Sven Ivar Dysthe er slått til Ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden - i en alder av 78 år. Tildelingen skjedde i Norsk Design- og Arkitektursenter, DogA, 20. januar.
Det ble en verdig, men samtidig varm og uformell feiring av en av Norges mest betydningsfulle designere. Messaninen i DogA var fylt til randen av kolleger, familie, slekt og venner og taler og musikalske hyllester kom som perler på en snor. Det mest populære innslaget var  nok en billedkavalkade over Dysthes kjente og mer ukjente produkter og kolleksjoner med morsomme kommentarer - sammenstilt av ham selv og kona, interiørarkitekt MNIL Trinelise Dysthe. 


Kollegene Svein Gusrud og Peter Opsvik spilte en swingversjon av  "Trouble", en kjent og kjær låt av svenske Olle Adolphson, for den nyslåtte ridder.
Foto: M. Eckersberg

Fortsatt aktiv 
Etter et usedvanlig produktivt yrkesliv med god hverdagsdesign for offentlig og privat miljø, kronet med stor suksess og mange priser, syns man kanskje at Sven Ivar Dysthe har fortjent å lene seg bakover og nyte sitt otium – men han har fortsatt skapertrang og sier ikke nei til nye utfordringer.

Sven Ivar Dysthe markerte seg allerede i 1950-årene som en dyktig møbeltegner, fikk håndverksbrev som snekker og fortsatte med industridesignstudier ved Royal College of Art i London. Så ble han ansatt hos snekkermesterene Hiort & Østlyngen og hos arkitekt Reidar Lund i Oslo, før han startet egen praksis i 1958; Dysthe Industridesign. Allsidighet ble et av hans varemerker. Han tegnet reoler, kjøkkeninnredninger, biltilhenger, skibinding, trykkluftskompressor, søppelsekkstativ, lysarmaturer og møbelkolleksjoner for alle slags omgivelser, fra hytter til flyterminaler – men møbler har vært hans hovedanliggende.
 
(Lengre artikkel i Arkitektnytt nr. 01/10.)