Vinnere av Designindustriens Bransjepriser 2023
Vinnerne av Designindustriens Bransjepriser ble kåret 26. april. Foto: Norsk Industri

Vinnere av Designindustriens Bransjepriser 2023

Flokk, Vestre, Alfa og Gudbrandsdalens Uldvarefabrikk er vinnerne av Designindustriens bransjepriser 2023. Prisene ble delt ut under Designindustrikonferansen 26. april. Det ble delt ut priser i kategoriene Årets merkevarebygger, Årets Eksportbedrift, Årets produkt og Klassikerprisen.

I juryen sitter møbeldesigner og interiørarkitekt MNIL Fredrik Torsteinsen, redaktør i Bonytt Kriss Daatland, daglig leder i Blåmann Møbler Leif Nilsen, markedssjef i Fora Form Pål Eid-Hviding og bransjesjef i Designindustrien Egil Sundet. Juryens sekretær er Ragnhild Grytten i Designindustrien.

Årets merkevarebygger
Flokk mottok prisen for Årets Merkevarebygger. I nærmere seks år har Flokk arbeidet hardt, jevnt og trutt med å bygge opp sin nye merkevare fra bunnen av. Flokk-merkevaren gir bedriften et sterkt flagg å seile under, og lar de kommunisere hva som gjør de unike, samtidig som den kan romme flere sterke produktmerkevarer. Juryen roser Flokk for å ha gått fra en ukjent merkevare til en bauta i kontraktsmarkedet i løpet av knappe seks år.

Årets Eksportbedrift
Fra å i hovedsak eksportere til Sverige i 2016 ble eksportandelen i 2022 på 70 prosent og nye markeder har virkelig fått øynene opp for Vestre. Eksporten har firedoblet seg de siste seks årene, og lå i fjor på hele 70 prosent.
Juryen uttaler at Vestre er et forbilde når det kommer til å bruke design for å skape verdier som kommer samfunnet og fellesskapet til gode.
– Med sine sosiale møteplasser basert på design, kvalitet og bærekraft, har et bredt internasjonalt marked fått øynene opp for Vestre. De skaper verdier og fremstår som et klart forbilde når det kommer til å vise hva som er mulig. Ved å bygge verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk på Magnor, viser de at de kan konkurrere globalt fra et høykostland som Norge, skriver juryen i sin vurdering.

Årets produkt
Vinneren i denne kategorien var Fritidsskoen Stad for Alfa, design ved Alfa Design Team.

Det var en svært begeistret jury som kunne gi prisen til Alfa for sin nye fritidssko fra Stad, som er utviklet i samarbeid med Gudbrandsdalens Ullvarefabrikk. Skoen har i løpet av kort tid rukket å bli en bestselger.

Ifølge juryen er Stad et svært vellykket steg ut av komfortsonen for Alfa.
– Samarbeidet mellom Alfa og Gudbrandsdalens Uldvarefabrik er noe nytt, og viser styrken i at to ulike, men svært profesjonelle aktører samarbeider. Juryen applauderer Alfa for sin nytenkning. Stad skaper begeistring, fastslår juryen.

Klassikerprisen
Klassikerprisen gikk til Hallingdal 65 for Gudbrandsdalens Uldvarefabrik.
Det er nesten 60 år siden, i 1965, at Gudbrandsdalens Uldvarefabrik lanserte tekstilserien Hallingdal 65.
Serien ble utviklet sammen med Halling-Kock Design Center og en av datidens mest toneangivende designere på sitt felt, Nanna Ditzel. Siden den gang har Lillehammer-bedriften produsert rundt 8,6 millioner meter med det prisbelønte møbeltekstilet.

En imponert jury uttaler at Hallingdal 65 er et ekte, norsk designikon.
– Hallingdal har bevist sin slitestyrke over tid, og har vært en favoritt blant arkitekter og designere over hele verden i nærmere 60 år. Møbelstoffet har vært et trygt valg og en solid salgssuksess, og er en bestselger også i dag, over et halvt århundre etter første lansering, skriver juryen i sin vurdering.

Kilde: Designindustrien