GIG på Sommerro

Det var godt oppmøte og strålende sol 3. mai, da Janne Wilberg - byantikvar ut april i år og altså nyslått pensjonist - tok oss med inn i Sommerro ved Solli plass.

Omvisningen varte en times tid, ikke lange tiden, men du verden for en livlig og morsom gjennomgang! Wilberg formidlet historikk fra ferdigstillelsen i 1931 av Oslo Lysverkers funksjonalistiske monumentalbygning, et av Bjercke & Eliassens hovedverk. Hun snakket videre om modernisering, organisering og bevaring av opprinnelige art deco-detaljer. Det er blitt et skreddersydd og velfungerende interiør av LPO Arkitekter og det engelsk/amerikanske designstudioet GrecoDeco.
 

Støpejernsportene fra 1931 består av 30 svastikaer, et vanlig symbol for elektrisitetens fremmarsj i Norden. Det var før hakekorsflagget ble innført som Tysklands nasjonalflagg. Etter annen verdenskrig ble det diskutert om portene skulle fjernes, men styret i Oslo Lysverker besluttet å la dem stå.

 Etter å ha beundret inngangspartiet og pilarene med Asbjørg Borgfeldts relieffer som forteller om den betydningen elektrisitet fikk for hele samfunnet, tok vi heisen opp til takterrassene med solsenger, basseng, bar og den runde velværeavdelingen, alt med flott utsikt - også mot fasaden til LPO sitt nye, tilknyttede leilighetskompleks.

Med Ekspedisjonshallen i bakgrunnen, viser Janne Wilberg en plan for bygningen med Vestkantbadet, hvis interiør ble bevart og delvis rehabilitert, før badet igjen åpnet for alle.

 

Deretter ble det velkjente sentrale trappeløpet med art deco-armaturene og andre vakre detaljer studert, før vi gikk inn til lunsj i Ekspedisjonshallen med Per Kroghs store veggmaleri. Hallen hvor man tidligere betalte strømregningene eller var til stede på møter og konserter!

 

Magdalena Eckersberg,
GIGer