GIG i Historisk museum

Årets første GIG-møte var lagt til Historisk museum med guidet omvisning den første dagen i februar.

Det var spesielt de to nye utstillingene "Kollaps" og "Kontroll" gruppen var nysgjerrig på, men visningen ble utvidet til også å omfatte gjenstander fra den store middelalderutstillingen som for tiden er "på flyttefot" i museet. Den ble åpnet i 1979 og var organisert av Sverre Fehn.

I "Kollaps"-rommet er uventede virkemidler tatt i bruk, noe som gir redusert tilgjengelighet.

 

Tema for "Kollaps" er de mektige naturkrefter som på ulike måter og til ulike tider trosser menneskers forventninger og kan lede til forandringer, negative så vel som positive. For å betone det kaotiske i det uforutsigbare hadde formgiverne brutt opp deler av gulvet i skrå vinkler, et radikalt grep som gjør rommet vanskelig tilgjengelig for mange, ikke minst rullestolbrukere.

Titt på norsk kirkekunst fra middelalderen, fra venstre Toril Mugaas - som i 35 år har vært utstillingsarkitekt ved det som i dag heter Historisk museum - Tone Grimsrud, Trine Maanum, Benedicte Aars-Nicolaysen, Tale Hansteen, Rannveig Getz, Solveig Lønne Christiansen, Eili Lindøe (guide for gruppen sammen med Tone Cecilie Karlgård) - og Guri Bjørklund. Aud Dalseg som leder GIG sammen med Benedicte, er rullestolbruker og kunne ikke komme inn i dette rommet pga. ombygging.

På vandring gjennom "Kontroll"-utstillingen, må besøkende selv utforske samspillet mellom kollaps og kontroll, med eksempler på forsøk på å temme verden i utviklingen mot sivilisasjonen - med stadig økende kontroll over dyr og natur. Men med miljø- og klimakriser, har vi i dag så god kontroll som vi liker å tro? spør kuratorene.

På vei ut kunne vi nyte av den nyoppussete store, foreløpig tomme salen i første etasje.

Magdalena Eckersberg
GIGer