NILs etiske komité påpeker at å respektere det etiske regelverket er en forutsetning for medlemskap i NIL
Opphaver: Science Photo Library, NTB scanpix

NILs etiske komité påpeker at å respektere det etiske regelverket er en forutsetning for medlemskap i NIL

NILs Etiske komité vil påminne om medlemmenes ansvar for å ha gjort seg kjent med NILs etiske regler, samt være bevisst konsekvensene ved å ikke ta dem alvorlig.

Er du NIL-medlem? Da har du også påtatt deg ansvar for å følge organisasjonens lover og regler. Vi får fra tid til annen innmeldt brudd på reglene, registrert for eksempel av kollegaer. Vi i Etisk komité plikter å informere styret i NIL dersom regler er brutt. Styret behandler saken videre.

Har du selv noen gang overtrådt reglene? Vet du hva konsekvensene kan være? Kort fortalt, - så kan du bli ekskludert som medlem.

Et eksempel som vi ofte gjøres oppmerksom på er dobbeltrollen enkelte yrkesutøvere tar på seg som både leverandør av tjenester og varer, det være seg møbler, belysning, tekstiler eller annet. En kan komme i en dobbeltrolle og ikke være en uavhengig rådgiver, slik en plikter iht. vedtektene, men også en forhandler av produkter.

Dette kan gjøres ryddig og etisk riktig ved å opplyse kunde om sin rolle som forhandler, og f.eks. synliggjøre fortjeneste på produkter i prosjektregnskap (påslag etc.). En må være oppmerksom på at som forhandler vil en i mange tilfeller overta garantiansvar for varen, og de forpliktelser det medfører i forhold til Forbrukerloven.

Praksisen med "kick-back" som vi vet forekommer i enkelte bransjer vil vi sterkt fraråde. Det å få betalt provisjon etter en kunde har handlet hos en bestemt leverandør, uten at kunden har kjennskap til dette, ivaretar ikke kundens interesser. Provisjon eller gjenytelser, enten kommer til syne i regnskap eller ikke, vil aldri synliggjøres i et prosjektregnskap, og vil satt på spissen, komme inn under Økokrims definisjon på korrupsjon.

Def.:  Korrupsjonsbegrepet i strafferetten omfatter det å bestikke eller ta imot bestikkelser i form av penger, gaver eller tjenester. Det er ikke et entydig begrep, og omfatter i sin vide forstand også det å påvirke andre til å utføre arbeidet sitt på en bestemt måte, såkalt påvirkningshandel.

I dagliglivet er begrepet korrupsjon brukt om situasjoner der det blant annet foreligger tette bånd mellom partene, habilitetsbrudd og dobbeltroller. Mye kan imidlertid være kritikkverdig uten å være straffbart.

Dersom man er usikker på egen rolle i en situasjon, der for eks. grensesetting kan være vanskelig, kan en gjennomgang av reglene, for å bevisstgjøre og trygge deg selv, være nyttig.  Etisk kunnskap er en god støtte, og du vil føle du deg trygg på din egen moralholdning.

Men alle vet at etiske spørsmål ikke har fasitsvar. Det kan gjerne følge juridiske aspekter med i situasjonene. Men hovedsaken er at kundens interesser blir løftet frem og vektlagt, fremfor interiørarkitektens.

Oslo, 30.01.2023

Etisk komité
Kirsti Skulberg , leder
Morten Haneseth, medlem
Hege Roksand, medlem
Camilla Dahl, medlem

Hva er etikk?

Etikk er et tema som har interessert menneskeheten gjennom tidene.  Sedelære, moralfilosofi, er navnet på den filosofiske disiplinen (også kalt praktisk filosofi), som søker å oppstille allmenngyldige prinsipper for vurderinger om godt og ondt, om rett og urett.

Lenke til NILs etiske regler