Vinnerne av Rellingprisen 2022

Vinnerne av Rellingprisen 2022

Tredjeprisen av Rellingprisen 2022 gikk til Interiørarkitekt MNIL Taran Neckelmann for krakken Tributt.

Under møbelindustrien sitt bransjetreff i Sykkylven 27.oktober var det kåring av vinnerne av designkonkurransen om Rellingprisen. Prisen er opprettet for å stimulere til nyskaping i norsk møbelindustri og for å knyte kontakter mellom nye designere og den etablerte industrien. Prisen har fått navnet etter designeren Ingmar Relling som var en pioner i norsk møbelindustridesign og som også arbeidet mye med rekruttering og skolering av unge designere. Første gang prisen ble utdelt var i 2020.

Arrangørene har merket stigende interesse for å delta i konkurransen som er rettet mot designstudenter og unge designere med inntil tre års virksomhet som selvstendige designere. Det ble delt ut tre priser og premiesummene er 50.000 kr til førsteprisen, 25.000 kr til andreprisen og 10.000 kr til tredjeprisen.

Rellingprisen er et samarbeidsprosjekt mellom Møbelmuseet i Sykkylven/Viti, DogA og Norsk Industri-Designindustrien.
Konkurransejuryen besto av : Juryleder Knut Bang, DogA, Åshild Kyte, designer, Steinar Hindenes, designer, Lilly Kathrin Relling, advokat, Egil Sundet, bransjesjef, Solfrid Otterholm, konservator kunstavdelinga Viti. Jurysekretær Eldar Høidal, 1. konservator Møbelmuseet/Viti.

Følgende kriterier ble tillagt særlig vekt i juryeringen:
Funksjonalitet og ergonomi, miljø- og bærekraftaspektet, estetisk formuttrykk, internasjonal appell, innovasjon, brukervennlighet og slitestyrke. Forslaget skal også ha industrivennlig form og god materialøkonomi og være transportøkonomisk og eksportvennlig.

Vinneren av Rellingprisen 2022 ble Nanna Wensaas fra studiet for produktdesign på NTNU, Trondheim med stolen ”Air Chair”
Air chair er en uventet og leken kombinasjon av det harde og det myke. Gjennom systematisk designarbeid og bredt faglig samarbeid har hun utviklet en funksjonell prototype som viser at konseptet er realiserbart. Forslaget er transportøkonomi ypperlig løst.
Det har et enkelt, men spennende estetisk uttrykk, med internasjonal appell. Med riktig materialbruk og detaljering vil forslaget tilfredsstille krav til brukervennlighet og slitestyrke.
Forslaget har en enkel industrivennlig form og har god materialøkonomi.

2. premien gikk til Jun P. Lasco fra Kunsthøyskolen i Oslo, KHIO, for stolen S-chair.
S-chair er nytenkende og med en overraskende kombinasjon av materialer. Den har et spennende og inviterende uttrykk, med internasjonal appell. Juryen var imponert over den kreative løsningen som med den rette veiledning burde kunne bli satt i produksjon.
Juryen var imponert over fullskala operativ prototype. Dette ga stor troverdighet til forslaget.

Vinner av 3. premien ble Taran Neckelmann fra Fakultet for kunst, musikk og design ved universitetet i Bergen for krakken Tributt.
Tributt reflekterer norsk designhistorie på en overbevisende måte.
Den tilfredsstiller krav til miljø og til bærekraftaspektet. Innenfor sitt segment mener juryen at forslaget er en ny variant av god norsk design. Juryen var imponert over detaljering og kvalitetsfølelse.