NIL mottok på slutten av 2021 en raus donasjon fra Vestre
Jan Christian Vestre. Foto: Sverre Chr. Jarild (bildet er tatt i en annen anledning)

NIL mottok på slutten av 2021 en raus donasjon fra Vestre

I september 2021 signerte Vestre et rettsforlik med en nykommer på utemøbelmarkedet, Toolplack, som hadde kopiert Vestres design.
Som en del av rettsforliket ble Tooplack pålagt å betale kr 50 000 til NIL. Vestre ønsket å støtte NIL som jobber for å ivareta medlemmenes faglige og juridiske interesser og arbeider for å styrke fagene og profesjonens synlighet.

– Vestre investerer store ressurser i innovasjon og produktutvikling, og vi står opp for alle våre designeres rettigheter.
Vi ønsker all konkurranse i markedet velkommen, men har nulltoleranse mot ulovlige etterligninger, skriver Vestre-sjef Jan Christian Vestre i en tekstmelding til TU.

Fra Teknisk Ukeblad Media, 2. september 2021

Møbelbedriften Vestre saksøkte norsk nykommer for kopiering.

Nykommeren trakk produkter fra markedet, for å unngå rettssak.

Drammensbedriften Toolpack startet i fjor en nysatsing på utemøbler. I april ble de saksøkt av den anerkjente norske utemøbelprodusenten Vestre for designkrenkelser.

Nylig gikk nykommeren med på å trekke deler av en produktserie med utemøbler, for ikke å havne i retten.

Forliket i designkrangelen ble klart på fredag under en rettsmekling.

– Nulltoleranse mot ulovlige etterligninger

Vestre har i flere år laget utemøbler, som står på kjente steder i inn- og utland, blant annet Times Square i New York, Aker Brygge i Oslo, i London og i Paris. De har planer om å bygge en splitter ny fabrikk på Magnor, med mål om å bli verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk.

– Vestre investerer store ressurser i innovasjon og produktutvikling, og vi står opp for alle våre designeres rettigheter. Vi ønsker all konkurranse i markedet velkommen, men har nulltoleranse mot ulovlige etterligninger, skriver Vestre-sjef Jan Christian Vestre i en tekstmelding til TU.

Som en del av forliket aksepterte nykommeren Toolpack også å forandre utseendet på flere produkter – et sykkelstativ, en søppelkasse og en solbenk.

Toolpack i Drammen har i mange drevet med stålproduksjon og bilinnredning, men satset i fjor på utemøbler. Bedriften produserer utemøbler spesielt rettet mot offentlige uterom, under navnet Park & Bymøbler. Toolpack har med 8 millioner i omsetning, mot Vestre, som omsetter for over 200 millioner kroner.

I tillegg må nykommeren betale 50.000 kroner til Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening, som en del av forliket. Opplysningene om forliket fremgår av rettsdokumenter som TU har fått innsyn i.

– Partene har blitt enige om en minnelig løsning på saken. Vi ser nå framover til å fokusere på å utvikle gode møbelprodukter, og til å legge denne saken bak oss. Utover dette har vi ingen kommentar, skriver daglig leder John Idar Oseberg i Toolpack i en e-post til TU.

Nykommeren gikk med på å trekke disse produktene fra markedet. Faksimile: Oslo tingrett

Krevde erstatning

TU har tidligere omtalt hvordan Vestre er en av de flittigste innen designregistrering i Norge. For selskapet er det en klar strategi for å beskytte rettighetene deres og i utgangspunktet designregistrerer de alle produktene sine.

Mens patent beskytter teknisk funksjon, så beskytter designregistrering utseendet og formen på et produkt. Det gir deg enerett til å utnytte en design kommersielt.

I søksmålet krevde Vestre fastsettelsesdom for designkrenkelser samt at Toolpack måtte destruere tekniske hjelpemidler som de mener ble brukt til krenkelsene. I tillegg krevde de erstatning fra Drammensbedriften, går det frem av rettsdokumentene.