Deichman Bjørvika kåret til verdens beste nybygde folkebibliotek
Deichman Bjørvika. Foto: Ørn E. Borgen / NTB

Deichman Bjørvika kåret til verdens beste nybygde folkebibliotek

Deichman-biblioteket i Bjørvika i Oslo ble i august tildelt den internasjonale bibliotekorganisasjonen IFLAs pris for Årets folkebibliotek.

Biblioteksjef Knut Skansen sier i en pressemelding at prisen er det endelige beviset på at Oslo har gitt sine innbyggere et hovedbibliotek i verdensklasse. Han takker alle som har forstått betydningen av biblioteket, og satset på det.

Prisen går hvert år til verdens beste nybygde folkebibliotek. Blant kriteriene er funksjonell arkitektur, kreative IKT-løsninger og digital utvikling i samspill med lokal kultur.

– Å ha gode bibliotek er noe av det viktigste vi kan gjøre for å utjevne forskjeller og inspirere folk til å leve gode liv. Vi vil at enda flere skal oppdage hvor bra det er å bruke bibliotekene, og jeg vil si takk til Deichman for at dere vinner både priser og folks hjerter, sier byråd for kultur, idrett og frivillighet, Omar Samy Gamal.

Det er interiørarkitekter fra AS Scenario Interiørarkitekter som vært prosjektleder for interiørarkitektur og leder for teamet bak interiør og skiltkonseptet. Sammen med arkitektene har de gjort en formidabel jobb.

I et bygg med en tydelig personlighet i seg selv skulle interiørarkitekturen skape et åpent, men samtidig intimt og personlig bibliotek der de besøkende skulle føle seg på hjemmebane. Arkitekturens storslåtte dimensjoner og komplekse geometri skulle understrekes, samtidig som interiørarkitekturen skulle bidra til å gjøre arealene imøtekommende og tilgjengelige for de som oppholdt seg der.

Bygget har allerede vunnet priser og utmerkelser som Årets bibliotek 2020, Trend Brand of the Year 2020, Betongtavlen 2020, DOGA-merket for design og arkitektur og Norsk Lyspris' diplom for innendørsprosjekt.

Arkitekt for bygget er Lund Hagem Arkitekter og Atelier Oslo.

Kilder: bygg.no/ NTB og NILs årbok 2021 INTERIØR & MØBLER