Æresmedlem i NIL, Sven Ivar Dysthe har gått ut av tiden
Foto: Espen Grønli

Æresmedlem i NIL, Sven Ivar Dysthe har gått ut av tiden

Sven Ivar Dysthe døde 1. mars 2020, 88 år gammel.
En bauta innen møbeldesign har avsluttet sin karriere. Han var en av landets fremste formgivere og vil garantert bli husket. Han står bak en rekke designklassikere som f.eks. Laminette for Møremøbler (nå Foraform) som antakelig er den mestselgende, og kopierte, konferansestolen som er laget i Norge.

Våre tanker går til hans kone Trinelise Dysthe og øvrige familie. Vi lyser fred over hans minne.

Sven Ivar Dysthe har bidratt til en banebrytende virksomhet innenfor møbeldesignfaget og industridesign. Dette har ført til at norsk møbeldesign og industridesign har fått internasjonal anerkjennelse. Han har gjennom sin utøvelse av møbeldesignfaget vist at han forstår arkitekturen og ført til en helhetlig tankegang og løsninger i samarbeid med sin kone, interiørarkitekt Trinelise Dysthe.

I 2015 ble Sven Ivar Dysthe og Trinelise Dysthe sammen tildelt æresmedlemskap i NIL. Æresmedlemmene ble utnevnt som en enhet da de alltid har arbeidet i nær symbiose. De to utgjorde som fagpersoner et kreativt og sterkt team med hans tekniske og hennes administrative og formidlende evner. De sa selv at «hun er ånden, han er hånden».

De hadde samme fagbakgrunn og jobbet sammen i kreative prosesser i Dysthe industridesign fra 1963. Dysthe industridesign er kjent for møbeldesign og mange bestselgende møbelikoner. Enkelte av produktene var banebrytende i sin tid med nye materialkombinasjoner. Noen av produktene har vært i uavbrutt produksjon fra 1960-tallet og frem til i dag, andre av møblene er tatt frem igjen og på ny satt i produksjon.


Som anerkjennelse for sin innsats som industridesigner mottok Sven Ivar Dysthe i 1989 Jacob-prisen og i 2010 ble han utnevnt til ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.


På vegne av Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening (NIL)
Mona Lise Lien
daglig leder

____

Les mer om Sven Ivar Dysthes eventyrlige liv og virke:
Mats Linder om Sven Ivar Dysthe,
lenke
Store Norske Leksikon om Sven Ivar Dysthe, lenke