Bjørn A. Larsen, utnevnt 2005
Bjørn A. Larsen. Foto: Ukjent

Bjørn A. Larsen, utnevnt 2005

(Død 2018) Interiørarkitekt, møbeldesigner og industridesigner Bjørn A. Larsen visste allerede som 14-årig oslogutt at han ville bli interiørarkitekt. Far var snekker, og tegningslæreren på skolen tok klassen med til Kunstindustrimuseet i 1940. Det var mye som appellerte til ham både i museet og ved Kunst- og håndverkskolen i samme hus. Åtte år senere tok han diplomen der – og ble ganske raskt engasjert som lærer ved skolen (av Arne Korsmo) på fagfeltene møbelkomposisjon og hjeminnredning. Noen år senere ble han overlærer og fra 1973 professor. I denne stillingen ble han helt til 1994 – men fra 1952 drev han i tillegg sin egen praksis som interiørarkitekt og industridesigner. Bjørn A. Larsen innredet blant annet Asker rådhus, Chateau Neuf, Veritas og Norges Bank, han omregulerte og innredet Studenterlunden og skapte et sagnomsust kultur- og servicebygg med mange funksjoner av et gammelt potetbrenneri ved Randsfjorden. Hans kontormøbler har solgt enormt gjennom årene, og de gode stolene i Nationaltheatret og Det Norske Teatret er, som vi alle vet, hans.

Bjørn A. Larsen sier selv at han har likt kontrastene i sin formgivervirksomhet; i en periode jobbet han samtidig med en spade for fjellsikringstjenesten og Dronning Mauds draktgalleri i Kunstindustrimuseet. Hans dørvridere for Trio, som i en variant ble tegnet for Erling Viksjøs nye regjeringsbygg, vant gullmedalje ved Triennalen i Milano 1957, og ti år etter utviklet han et annet nyttig basisprodukt: snøskyveren Snedy, som ble et helårsprodukt takket være sin form og to avtagbare hjul. Den produseres nå av Fiskars og har fått navnet Mover.

Bjørn A. Larsen var styreleder i NIL fra 1965 til 1968 og har hatt flere andre tillitsverv innenfor fagområdene. Sakset fra: Arkitektnytt 2005/09