Sentral godkjenning - hva skjer?
18. august 2016
Statusoppdatering
1. januar 2016 trådte endringer i plan- og bygningsloven i kraft.
I den forbindelse ble behandling av søknader om ansvarlig søker og ansvarlig prosjekterende i tiltaksklasser flyttet fra lokal til sentral godkjenning.
Dette har medført at medlemmer i NIL som gjennom mange år har jobbet med prosjektering av bl.a. boliger ikke lenger får godkjenning til å være prosjekterende.
NIL har jobbet med saken siden januar og har tett dialog med Direktoratet for byggkvalitet (DiBK).
DiBK ga en egen konsulent, Lena Furseth, i oppdrag å sette seg inn i de fire avslagene for MNIL som NIL sendte/klaget inn.
Avslagene gikk stort sett på manglende teoretisk kompetanse i forhold til kravene i forskriften.
Deretter koblet NIL konsuenten i DiBK med høyskolene i Norge som utdanner interiørarkitekter for en gjennomgang av studieinnholdet.
August 2016
NIL mottar skriftlig tilbakemelding fra Lena Furseth i DiBK om hva som er problemet:
"Vi har mottatt ytterligere informasjon om innhold i studiene men disse er fremdeles ikke vurdert til å være en tilstrekkelig relevant utdanning for å dekke godkjenningsområdene slik de er beskrevet i dagens byggesaksforskrift.
Slik det er vurdert er interiørarkitektenes utdanning konsentrert om byggenes rom, ikke selve konstruksjonen av bygget eller dets påvirkning av omgivelsene i den grad arkitektenes utdanning er.
Når det gjelder ditt spørsmål om artikkelen som viser til at DiBK ber om innspill fra næringen er vi takknemlige for alle innspill fra den samlede næringen (om realkompetanse, mll kommentar). Dette er arbeid som skal sikre at ordningen fungerer etter intensjonen og deres innspill vil i den sammenheng være viktig."
Administrasjonen, styret, utdanningskomiteen og høyskolene vil diskutere nødvendige tiltak, når vi nå vet hva som er problemet.
Dette vil nødvendigvis ta litt tid - og vi kan trenge flere som kan delta i arbeidsgrupper i denne sammenheng. Ta kontakt med administrasjonen, hvis du ønsker å bidra.
_____
Historikk som kan være til hjelp ifbm oppdrag:
23. februar 2016 gikk Kommunal- og moderniseringsdepartementet ut med følgende melding:
Overgangsordning
Det har kommet tilbakemeldinger fra bransjeorganisasjoner og foretak at endringene har kommet overraskende og fått negative konsekvenser for dem.
Departementet har derfor vedtatt en overgangsordning for den sentrale godkjenningsordningen. Overgangsordningen innebærer at foretak i en toårsperiode kan få fornyet sin sentrale godkjenning blant annet på bakgrunn av langvarig praksis.
Søk kommunen om ansvarsrett i tiltaksklasse 1
Kontaktpersonen i DiBK informerte om at man kan søke kommunen om ansvarsrett i tiltaksklasse 1, noe som burde gå greit hvis man har fått det tidligere.
Les mer
Fra lokal til sentral godkjenning - DiBK ber om innspill ifbm realkompetanse
DiBK ber byggenæringen om innspill til å forbedre kompetansekravene for ordningen med sentral godkjenning.
Les mer