Norges Arkitekter - et overblikk 2014/2015

Arkitektnytt nr. 11/2014

Samarbeidsprosjektet Norges Arkitekter (NA) har vært gjennom en to år lang prosess og fremstår i dag som en ny versjon vi kan kalle NA 2.0. Her får du en oppdatering av viktige milepæler i 2014 og 2015.

 

 

2014
Deltakere i prosjektet ved årets start var AFAG, NAL, NIL og NLA. I løpet av januar måned ble det gjennomført dialogmøter i de fem største byene: Stavanger, Bergen, Tromsø, Trondheim, Oslo. Deretter ble beslutningsgrunnlaget for en ny organisasjon distribuert til alle medlemmer i mars. I løpet av våren avholdt NIL landsmøte som enstemmig sa JA til opprettelse av NA og nedleggelse av NIL. NLAs årsmøte stemte NEI til opprettelse av ny organisasjon og nedleggelse av NLA. NLA trakk seg dermed ut av samarbeidsprosjektet.

I løpet av mai besluttet landsmøtet til AFAG og representantskapsmøtet til NAL å utsette datoen for uravstemningen for å utrede flere punkter i beslutningsgrunnlaget. Styringsgruppen opprettet to arbeidsgrupper med deltakere fra AFAG, NAL og NIL som skulle utrede og komme med innspill til to områder: fagforeningsspørsmålet og organisering/økonomi.

I løpet av september leverte arbeidsgruppene sine rapporter med anbefalinger til styringsgruppen. Samtidig gikk AFAG ut av samarbeidsprosjektet fordi det etterhvert ble for stor avstand i sentrale spørsmål.

 

Norges Arkitekter 2.0         
NLA ble på nytt invitert inn i prosjektet og i løpet av oktober ble det gjennomført en høring om medlemmene på prinsipielt grunnlag ønsker å samle arkitektprofesjonene i en mulig ny interesseorganisasjon, uten AFAG.

Utfallet av medlemshøringen viste at over halvparten av den samlede medlemsmassen i NIL, NLA og NAL er prinsipielt for å opprette en ny felles organisasjon som samler arkitektfagene. Det er imidlertid mange som ikke har gjort seg opp en klar mening. Undersøkelsen avdekket også store forskjeller mellom organisasjonene om hvor stor oppslutningen er.

I desember 2014 samles styrene i NAL, NIL og NLA til et felles dialogmøte for å drøfte videre samarbeid. I tillegg vil de ulike organisasjonene fortsette den interne dialogen med sine medlemmer. Basert på signalene fra medlemmene, vil det i løpet av januar  - mars bli klart om det er grunnlag for å fremme et forslag til sammenslåing. Deretter vil en intensjonsavtale om samarbeidsprosjekt NA 2.0 skrives.

 

2015
I mars vil et mulig nytt beslutningsgrunnlag for opprettelse av NA 2.0 foreligge. Deretter vil NLAs årsmøte (18 april) NILs landsmøte (25. april) og NALs representantskapsmøte (april/mai) behandle saken om Norges Arkitekter.

Planen er videre at det da endelig skal gjennomføres en uravstemning i løpet av sommeren hvor medlemmene i de tre organisasjonene stemmer ja eller nei til ny organisasjon. Minst 2/3 av avgitte stemmer i hver organisasjon må stemme for opprettelse av NA for at man skal kunne etablere en ny organisasjon. Hvis medlemmene stemmer ja, vil Norges Arkitekter etableres ved årsskifte 2015/2016.

 

Oslo, den 21. november 2014

Kim Skaara         Aase M. Hørsdal           Siv Seneset

      NAL                       NLA                           NIL