NIL mener: Wanted: Møbeldesigner

NIL mener: Wanted: Møbeldesigner

Arkitektnytt nr. 05/2022
Innovative og skreddersydde løsninger er som regel nøkkelen til et vellykket resultat i prosjekter. Ikke bare i store prosjekter, men også i de små. Bak prosjekter med innovative og skreddersydde løsninger ligger det som regel gjennomarbeidede prosesser hvor tverrfaglig samarbeid har vært en forutsetning. Dette innebærer at ulike faggrupper sitter tett på hverandre, med brukeren i høysetet under prosjekteringsfasene - og sammen finner man løsninger etter behov og funksjon.

En faggruppe som ofte er savnet i tverrfaglig samarbeid er møbeldesigneren. Hvorfor er møbeldesigneren sjelden å se i en prosjekteringsgruppe? Vi som interiørarkitekter må begynne å etterlyse møbeldesigneren, få dem inn i prosessene og gi plass rundt bordet. Vi må åpne opp for nødvendige samarbeidspartnere og involvere bredt. Fremtidens løsninger for å skape bærekraftige resultat vil kreve enda bedre og bredere samarbeid.

Detaljnivå = kvalitetsnivå. Er detaljnivået under prosjekteringen høyt, er også kvalitetsnivået deretter. Og med et høyt kvalitetsnivå får vi en bærekraftig og varig løsning. Møbelet er derfor en viktig del av helheten for en innovativ og skreddersydd løsning. Bruk derfor møbeldesignerens spesialkompetanse i spesialdesign. Få dem tidlig inn i prosjektene så de får mulighet til å bli kjent med brukeren og får anledning å lage møbeldesign tuftet på identitet og kvalitet.

Noen interiørarkitektkontor har allerede møbeldesignere på laget sitt, der kan vi tydelig se fordelen med å ha faggruppene tett på hverandre. Vi må slutte å tenke at «vi gjør alt og kan alt», dette resulterer ofte i lite tverrfaglighet og kortsiktige løsninger. Gjør byggebransjen og byggherrer bevisste på hvilke faggrupper som må involveres for å oppnå gode og varige omgivelser.

Jobb tverrfaglig, sett preg og skap kvalitetsbevisste løsninger som varer og varer. Ha alltid FNs bærekrafts mål nr. 17 i bakhodet; Samarbeid for å nå målene.

 

Synnøve Sandøy
interiørarkitekt MNIL og varamedlem
i NILs styre (til 28. april 2022)