DE GLEMTES ARKITEKTUR på DogA 28. august kl. 18

DE GLEMTES ARKITEKTUR på DogA 28. august kl. 18

Hvordan påvirker de bygde omgivelsene mennesker som er i en vanskelig livssituasjon? I kveld ser vi nærmere på institusjonsarkitekturen.

Fengsler, asylmottak, hospits og barnevernsinstitusjoner. Mange av oss må i kortere eller lengre perioder av livet bo på en offentlig institusjon.

Hvordan påvirker de bygde omgivelsene mennesker som har falt ut av samfunnet?

Utstillingen Arbeid pågår! Fellesskapets arktiektur og landskap (10.06 til 28.09) stiller ut mange av statens viktigste byggverk, inkludert Halden fengsel, Oslo fengsel, Ila Fengsel og Tune barnehjem. I kveld ser vi nærmere på de glemtes arkitektur.

PROGRAM

Innledning
v/Hege Maria Eriksson
, fagsjef arkitektur ved Norsk design- og arkitektursenter

Mottak fra innsiden
v/Maria Amelie, journalist og forfatter
I 2010 ga Maria Amelie ut boken «Ulovlig norsk», som handler om livet som papirløs flyktning i Norge. 10. september i høst lanseres hennes nyeste bok om oppholdet på Trandum transittmottak. I kveld forteller Maria Amelie om sine opplevelser fra asylmottak i Finland og Norge og sine seks dager på Trandum transittmottak i 2011.

Bak lås og slå 
v /Beate Hølmebakk,
arkitekt, partner i Manthey Kula og professor ved AHOs Institutt for form, teori og historie

Straff er et onde som staten påfører en lovovertreder på grunn av lovovertredelsen i den hensikt at det skal føles som et onde. Ved straffegjennomføring i fengsel er det frihetsberøvelsen som er det onde.  I tillegg til at straffegjennomføringen skal oppleves som et onde er det fire prinsipper som gjelder for driften av norske fengsler: et humanistisk menneskesyn, prinsippet om rettssikkerhet og likebehandling, prinsippet om at domfelte har gjort opp for seg når straffen er sonet, og normalitetsprinsippet.

Arkitektkontoret Manthey Kula AS har i flere år arbeidet med arkitektoniske problemstillinger knytet til gestaltningen av disse prinsippene. Beate Hølmebakk vil fortelle om disse prosjektene og om samarbeidet med kriminalomsorgen på vestlandet.

What buildings do 
v/ Eli Støa
, professor ved institutt for byggekunst, prosjektering og forvaltning ved NTNU
Hva betyr utformingen av asylmottak for dem som bor der? Dette er tema for forskningsprosjektet «What buildings do» som ble igangsatt i 2012. Prosjektgruppen er tverrfaglig og kombinerer tilnærminger fra arkitektur, miljøpsykologi, sosialantropologi og samfunnsgeografi. Formålet er å undersøke hvordan den arkitektoniske utformingen og lokaliseringen av et asylmottak, påvirker dem som bor der og måten lokalsamfunnet forholder seg til asylsøkerne på. Leder av prosjektet, professor Eli Støa, forteller om bakgrunnen for prosjektet og presenterer foreløpige resultater.

Spørsmål fra salen

Praktisk:
Tid: 18.00
Sted: DogA, Hausmanns gate 16, Oslo
Gratis og åpent for alle